torsdag 1 mars 2012

34 år och tant

Några av mina vintervakna pelargoner.Det känns egentligen helt sjukt att ett av mina intressen numera är pelargoner och att jag diskuterar dess skötsel och byter sticklingar med mina vänner. För 5-10 år sedan tyckte jag att det bara var tanter som höll på med sånt där. Nåja, tant eller inte så trivs jag och tycker att det är roligt i alla fall.

Jag vet att man egentligen ska låta pelargonerna vila över vintern - men det har jag inte gjort. De har hängt med hela vintern, de ser ju inte särskilt roliga ut nu men jag tänkte klippa till dem lite och pyssla om dem med lite ny jord så sätter de nog fart igen och förser mig med rosa fina blommor. Så gjorde jag förra våren också och det gick fint. Har du övervintrat dina pelargoner som man ska eller fuskar du, som jag, och håller liv i dem över vintern?

//Sofia


53 kommentarer :

 1. Åh, nej inte tant! Bara ett trevligt intresse. Själv har jag "samlat" dessa vackra växter i många år och känner mig inte som en tant även om jag snart är där åldersmässigt. Men man är inte äldre än man känner sig!
  Kram och lycka till med dina pelargoner.
  /Ylva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis - jag känner mig som en 20-årig tant :)
   Kram till dig

   Radera
 2. Då är jag också tant, pelargoner är nog dom enda blommor som jag lyckas hålla vid liv, älskar dessa tåliga blommor. Har både pellisar på vinterförvaring och några som står kvar i köksfönstret och verkar trivas, fast lite konfunderade verkar dom över snön utanför fönstret ;) ..

  Ha en fin dag

  Kram Victoria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, snön måste skapa förvirring :)
   Kram Sofia

   Radera
  2. Jag kan inte leva utan pelargoner på vintern så de får stå kvar i fönstret å påminna mig om sommaren. När våren sen kommer väcks de till liv igen... Finnemang!

   Radera
 3. Det är fint att vara tant!! :)
  Älskar pelargoner och försöker hålla vissa vid liv men ibland ger de upp och då fuskar jag och köper nya. Helst äggskalsfärgade. Lyckan är ju en pelargon som är översållad med fina färger. Provade ett år med tulpanformade blommor. De var rackarns svåra...Men så fina.
  Haha..jag blev helt upprymd nu. Jag vill ha vååååååår! kram på dig tant Sofia :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också testat andra sorter - en del är svåra.
   Kram från tanten :)

   Radera
 4. Jag har börjat acceptera och till och med vara stolt över att jag börjar bli tant :) Tant är inte en ålder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt! Jag gillar också att vara tant! :)

   Radera
 5. Tant är jag gärna men gröna fingrar har jag tyvärr inte. Jag kan inte ens få en kruka med kryddväxter att överleva tills jag ska använda den i matlagningen... ;-)

  SvaraRadera
 6. Isåfall är jag också en tant ;) Och jag är 24 år. Jag pysslar om mina pelargoner nästan lika väl som mina djur. Jag övervintrade större skaran i vår matkällare, hade endast tre framme utan vila. Så nu är dom vinterväckta pellisarna nedklippta och omplanterade och har redan börjat spricka upp med några nya små, små blad :)

  Kram, Sofie

  SvaraRadera
 7. Jag har satt mina på undantag, men det är väl dags att plantera om och se ifall de vill vakna upp igen efter vintervilan. I så fall blir det finfina mårbacka som blommar hos mej. Jag tycker dessutom att de luktar "mormor" gott

  SvaraRadera
 8. Det här med tantintressen verkar ju vara högsta trend just nu. Så vi är nog tanter allihopa. Rätt skönt på ett sätt :) Men just pelargoner har jag inte börjat med. Rädd för att jag bara tar död på dem helt enkelt...

  Kramar

  SvaraRadera
 9. Jag tycker så mycket om pelargoner men har inga egna ännu. Jag har fått för mig att de inte passar in i en lägenhet, vet inte varför.. ska nog skaffa mig en på prov. Men om jag får ett hus på landet en dag så ska jag fylla mina fönster med pelargoner! Ha en fin dag. Kram Elina

  SvaraRadera
 10. Hihi "tant" är vi några alla inombords hihi och du är en söta tant med massa kreativa och inspirerande idéer =)
  KRAM

  SvaraRadera
 11. Underbart!! Jag har precis som du tyckt att pelagoner är "tantiga" och luktar illa, men som den tant jag numera är vid 39 år så nog köpte jag några förra året och tyckte de var SÅ vackra *S*
  Det är som dom säger; det kommer med åren!

  Kram Henrietta

  SvaraRadera
 12. Hihi,Jag är en riktig tant både när det gäller ålder och pelargoner:).Mina pelargoner står framme året runt och de blommor mitt i vinter(en av fördelarna att vara tant).I år ska satsa på "Springfieid Blak " dom är så vackra .
  Önskar dig en härlig dag.
  Kram tant Farzaneh

  SvaraRadera
 13. Visst är det lite lustigt det där... Att vissa saker känns lite småtantigt. Jag älskar pelargonier och det började nog i 35-årsålder *ler*
  Det är väl ungefär som när man sitter med virknålen i högsta hugg - då kommer också tanten i mig fram. Fast jag har virkat sen jag var 10, så det har nog alltid bott en liten tant i mig ;)
  Kram Marie

  SvaraRadera
 14. Inga pelargonier här, inte än är väl bäst att tillägga. Avsaknaden beror inte på att jag inte är tant för vad är väl "tantigare" än virkning, stickning, vattengympa och krämpor lite här och var?! Men jag har inte riktigt kommit dit än, det här blir min andra säsong som trädgårdsägare och förra året var fokus på att gräva om och anlägga gräsmatta, plantera buskar, lite ätbart och sedan ta hand om de två busarna. Men kanske i år? Verkar vara något du rekommenderar?

  Hoppas "tant" får en skön dag,
  Sandra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, odla ätbara saker vettja! Det är en sån otroligt skön känsla att få skörda sina egna grönsaker. Det är lycka! :)

   Radera
 15. Ha!Jag är 26 år och tant :) Men hört att det är lite inne nu att vara tantig! Har ett fåtal pelargoner som faktiskt har fått övervintra i källarn. Måste säga att jag alltid tyckt att just pelargoner var riktiga tantväxter!
  Ha en bra dag, tanten!

  SvaraRadera
 16. Har fuskat och hållt dem vid liv hela vintern. Fast liv och liv... de har blivit väligt misshandlade http://humlanslott.blogspot.com/2012/02/misshandlade-pelargoner.html

  Ha det gott - själv har jag varit tant länge och det är så bra så!

  SvaraRadera
 17. Jag har fuskat med en pelargon med dom andra har jag försökt göra som man ska. Lustigt nog (eller inte) så har alla dött förutom den som jag fuskade med ;) Blir till att köpa nya sticklingar snart :)

  SvaraRadera
 18. Ha, ha, härligt...
  Ska ta och testa din metod, har försökt flera gånger att övervintra men har blivit knas varje gång. Förra våren drog jag upp en dammande tuss från lilla jordkällaren.

  Ha det gott o njut av det underbara livet! Jane

  SvaraRadera
 19. De jag är rädd om övervintrar jag på fönsterbrädan för de överlever i alla fall. Andra får vila mörkt och svalt och av dem dör en del. Fick lära mig av en expert att man ska tänka på hur de lever där de kommer ifrån, t ex Sydafrika och där blommar de året om och inte speciellt svalt heller. Så fönsterbrädan tror jag är jättebra om det inte är för varmt.
  Tantkramar Eva

  SvaraRadera
 20. Pelargonier är det vackraste som finns att ha i fönstret på en sommarveranda.Passar alla tanter! Gammal eller ung! / Annika

  SvaraRadera
 21. mina har sovit nre i källaren! tur att jag surfade in till dig för jag har helt glömt bort dem, dags för de att få vakna nu!! kram emelie

  SvaraRadera
 22. Just de höll nästan på att glömma mina pelagoner. Jag fick mina första sticklingar förra året och nu vilar de nere i källaren. Det är kanske dags att ta fram dem klippa ner och plantera om dem?!?
  Tack för påminnelsen =)

  SvaraRadera
 23. Stina Djerf01 mars, 2012

  Hejsan Sofia! Kikar på din jättefina och trevliga blogg då och då men har inte sagt hej än! Otrevligt jag vet! Håller precis också på och funderar på hur mina vintervilande pelargoner ska väckas? Har verkligen inte varit min grej innan men jag har en rosa pelargon som mamma hade sen så länge jag minns, så det känns fint att ha en liten blomma efter henne. Hoppas allt är bra med er och ert fina hus! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt att höra att du är här och kikar ibland. Tack här är det bara finfint! Det är klart att du måste hålla liv i din mammas pelargon - det är en viktig livsuppgift du har :)
   Kram

   Radera
 24. Jag har haft en inne för övervintring och några ute i förrådet, tänkte se vilka som blir finast.kanske dax att ta in dem och se om de ens lever.
  Kram/
  Berit

  SvaraRadera
 25. Hm jag har lyckats ta död på alla mina pelareoner tidigare men skam den som ger sig, i sommar gör jag ett nytt försök : )

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är bara att ge sig på det igen! Skam den som ger sig :)
   Kram Sofia

   Radera
 26. Jag har gjort som du tidigare år (i år är ett undatag, men hur de mår undanstoppade i garageförrådet vet jag dock inte då det var ett tag sedan jag såg till dem). Jag fyller år i augusti och då har jag önskat mig pelargoner i födelsedagspresent och stackars svärmor har letat sig fördärvad (det är ju inte riktigt säsong för dem då..hihi) och har ibland lyckats skrapa ihop några vissna ledsna stackare. Dessa har jag sedan njutit av hela vintern då de frodats och växt och kryllat med blommor på... Jag älskar pelargoner, men har såå svårt för lukten och de är ju verkligen blommor man behöver ta i för att sköta om.
  Må så gott!
  /Åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog bäst att du springer och kollar till dom.

   Tänk att jag som tycker att de luktar gott. Men de luktar ju speciellt, det kan jag hålla med om :)

   Radera
 27. Jag håller med dig, jag tänkte så också för 10 år sen:) Blommor överhuvudtaget var bara till för tanter och frön det var riktigt riktigt tantgammalt;-D

  SvaraRadera
 28. Får väl erkänna att jag inte brukar va så bra på det där. Men hippeli hopp...så ser det ut som att stackarna jag gjorde ett nytt försök med över vintern, och som stått i förrådet, har lite liv i sig:) Nu återstår bara det lilla kruxet att komma ihåg att köpa jord :/
  Ha de så gott!
  Kram Marianne

  SvaraRadera
 29. Jag bar ner mina i källarförrådet för lite vila- och nyss plockat fram dem- får se om det piggnar till;) Kram

  SvaraRadera
 30. Jag har oxå fastnat för pelargoner, men jag vill inte ha den "vanliga" sorten som säljs billigt överallt. Mina favoriter är doftpelargoner, stjärnpelargoner och änglapelargoner! Vad har du för favoriter?

  Hälften har fått vila och hälften har stått framme, i helgen ska jag ta mig an dem och klippa ner dem och ta lite sticklingar och så hoppas jag ha massor av fina pelargoner till sommaren.
  kram Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina favoriter är den klassiska mårbackan, de är så vackra :)

   Kram Sofia

   Radera
 31. Å vad härligt med dessa pellisar!!
  Ska ta hand om mina i morgon,jag hade visst klippt ner mina ganska bra innan vintern så det får väll bli lite ny jord.

  Kra Thess

  SvaraRadera
 32. Du sprider verkligen vårglädje med din blogg just nu. Helt underbart. Jag har en fråga. Hur får du dina krukor så "slitna"? Vill också ha.

  Kram
  Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Malin :)
   Jag har faktiskt inte gjort något alls, de blir så automatiskt efter ca ett år, jag har märkt att de blir mer när jag vattnat blommorna med gödning. Det gäller också att vattna rikligt så att krukan drar till sig vattnet. Så det är bara att vattna på :)
   Kram Sofia

   Radera
  2. Tack för tipset. Här ska vattnas hej vilt. Jag kan väl lika väl sätta på vattenspridaren inne :)

   Radera
 33. Å, vad fint med lite växter inomhus. Det hade jag gärna haft men mina katter vill annorlunda. Eller ja, egentligen vill de gärna ha växter inne men bara för att tugga på, leka med och riva ner. Så då är det fint att kunna njuta av dem på bild så här=)

  SvaraRadera
 34. Jag brukar säga att jag är född gammal :)

  SvaraRadera
 35. Mina fick "gå i dvala". Tog fram dem förra helgen. Klippte ner, planterade om, vattnade och ställde ljust.
  Men det verkar tyvärr inte som de lever längre... suck! Ska ge dem lite mer tid, så kanske kanske de kommer...
  Kram

  SvaraRadera
 36. Jag är snart 36 och har inte gått och blivit tant ännu ;) Men jag har börjat inse att det snart är dags att skaffa mig min allra första pelargon. Suget börjar bli för starkt :) Önskar dig en fortsatt trevlig helg! kram

  SvaraRadera
 37. Vackert tant Hilda! :)
  Glömde mina pelargoner ute i höstas. Smart?! Not. Köpte en Mårbacka på plantskolan förra helgen. "Färdig" och blommande redan nu.

  Hälsar Tant Tamara

  SvaraRadera
 38. Jag lät också mina pelargoner hänga med hela vintern, och det verkar funka bra :) Hoppas du har en fin dag i solen!
  Kram Johanna

  SvaraRadera
 39. Haha, jag är precis likadan. Men jag är 35 år så jag har ju mer rätt att vara tant än du. Jag har vintertrötta pelargoner mest överallt nu och ett gäng nya sticklingar också. Nu längtar jag efter blommor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm ... 35 ... då ligger du 1 år före mig i tantighet. Det är bra att det finns andra som går före och banar väg för oss yngre förmågor ;)

   Radera
 40. Jag planerar att ha kvar mina små pelargoner i fönsterna. det där med vinterförvaring låter krångligt...
  Själv har jag också blivit tant, å jag älskar det!

  SvaraRadera

♥ Tack snälla för att du lämnar en kommentar. Jag blir så glad! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...