onsdag 25 april 2012

Vad är det för fel på kranvatten?

Frusna kumquatfrukter och lime funkar fint som smaksättare.

Jag har funderat på en sak. För 15 år sedan var det inte vanligt att man köpte vatten på flaska. Sedan hände något. Förmodligen ville något av de stora vattenföretagen öka försäljningen och skaffade sig en dyr och häftig reklambyrå som gjorde det trendigt att köpa vatten på flaska. Så plötsligt började alla köpa dyrt och buteljerat vatten. Många gick ständigt runt med en flaska kolsyrat vatten i väskan. De konkade och bar hem stora flaskor vatten från affären och ställde i kylskåpet. Varför då?! Vi har ju gott och alldeles gratis vatten i kranen.

Tänk vad mycket onödig plast, som förstör miljön, det går åt till alla dessa flaskor. Jag har läst någonstans att det körs ungefär tiotusen långtradare varje år för att transportera vatten på flaska till svenska konsumenter, och ibland fraktas de ända från Italien. Det är inte klokt. Jag har själv rutinmässigt köpt massor av mineralvatten tidigare. Men inte längre. Nu är det bara kranvatten som gäller, och vill man piffa till vattnet så är det bara att skiva lite apelsin, gurka, lime, citron, äpple eller frusna hallon och jordgubbar. Har du något annat bra vattentips?

//Sofia


46 kommentarer :

  1. Så bra! Jag tror också att det där vattenköpandet bara går på rutin ibland. Kranvattnet är ju så gott!! Vi har länge tänkt att köpa oss en kolsyremaskin så att man kan få egna bubblor, det är ju mycket bättre än att köpa färdigbubblat vatten :-)
    Kram till dig
    Stina

    SvaraRadera
  2. Hej Sofia!

    Visst är det så...tänk vad reklam kan göra med oss människor!!!
    Att det liksom blir trendigt med "köpevatten"
    Nej,kranvatten är gott...jag håller med dig :-)
    Och din bild gör ju att jag blir extra sugen på en kanna vatten ;-)

    Ha en underbar dag
    Kram//Anja

    SvaraRadera
  3. Ja, det är en mycket bra fråga. Kranvattnet är ju lika gott och dessutom gratis. Hejja kranvattnet.
    Agnes

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Kranvatten är goast,,,,att ha i melon är gott.

    SvaraRadera
  5. Håller med, vi har kanongott rent friskt eget vatten i våra kranar i det här underbara landet och det ska vi inte byta ut mot köpevatten!
    Vi har en kolsyremaskin så vi kan få bubblor om vi vill och smaksätter ofta vattnet med frukt, bär eller gurka:)
    Kram Marianne

    SvaraRadera
  6. Jag har alltid föredragit vanligt kranvatten. Gärna med citron och isbitar. Jag förundras ibland när man är bortbjuden och säger att man vill ha vatten och värden nästan blir besvärad, rabblar olika drycker och frågar om man "är säker" på att man verkligen "bara" vill ha vatten :) Jag har tvingat min sambo att köpa en sodastreamer för jag blev galen på alla flaskor han släpade hem!

    SvaraRadera
  7. Vi har mycket kalk i vårt vatten och jag tycker inte att det smakar bra. Däremot köper vi aldrig kolsyrat vatten utan vi använder vår egna kolsyremaskin och då smakar vattnet bra. :)

    SvaraRadera
  8. Jag dricker gärna kranvatten, men jag kan få sådan längtan efter kolsyrat vatten ibland. Har också en sodastreamer som jag fick av en släkting när jag fyllde 30, så jag köper i stort sett aldrig flaskvatten heller (tar det dock ibland när jag äter ute).

    SvaraRadera
  9. VI gör eget kolsyrat vatten hemma. Nästan varje dag. Så det har vi slutat med att köpa.

    SvaraRadera
  10. Mer kranvatten åt folket! Det är verkligen supergott!
    Päron och citron är en himla god kombo.
    Gärna stå i kylskåpet över natten så får det extra fin smak!
    Ps. Vilken himla härlig blogg du har!

    SvaraRadera
  11. Alltså Sofia. Förstår du hur bra du är?! Din blogg är som den bästa tidning, man kommer in här varje dag (ja, det är ett måste för mig att besöka din blogg varje dag) och blir inspirerad, informerad eller tipsad om olika bra saker utifrån sunda ideal, och dina bilder är helt otroliga. Du är den största inspirationen och glädjekällan och jag hoppas att ännu fler får upp ögonen för din blogg, för det är du värd.

    Varma hälsningar
    Maria Bergström

    SvaraRadera
  12. Du har heeelt rätt! Bra skrivet! :)

    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  13. Så sant och bra skrivet! Ett av mina bästa vattentips är "Citron Pressée" - pressa en halv citron i ett glas vatten (kranvatten förstås ;-)). Lite surt, men så fräscht och gott. Och helt sockerfritt.

    SvaraRadera
  14. Jag håller helt med! Gillar inte bubblor så kranvatten, gärna med lite gurka i är min favorit!
    Ha det gott, Sandra

    SvaraRadera
  15. Åh, så bra att du skriver om sånt här. Håller med dig. Här hemma är det i stort sett bara kranvatten - jag skulle aldrig köpa hem vatten till vardags men det händer om vi ska ha middag men oftast kör jag på pimpat vatten då med. En kolsyremaskin är ju ett alternativ som många verkar gilla, då kan man dessutom styra hur mycket bubblor.

    För att göra det lite extra festligt brukar jag frysa ner citronmeliss i iskuber som jag sedan lägger i vattnet till serveringen. Finns säkert fler saker man kan frysa med i isfacket, såsom rosenblad tex.

    Kram.

    SvaraRadera
  16. Vill du inte att jag ska ha ett jobb?!? :)

    Det finns ju kolsyrat vatten med smak som jag dricker istället för läsk, då är det bra med kolsyrat smakvatten!

    Annars håller jag med dig vettu! Vatten utan kolsyra finns det gratis i mängder!

    SvaraRadera
  17. Håller helt med dig Sofia! Bra skrivet! Tänk att det överhuvud taget kan "gå trender" i att köpa vatten!? Stenåldersmänniskorna hade skrattat :)
    Kram och hoppas du mår bra nu!

    SvaraRadera
  18. Jag är helt inne på ditt spår, älskar vårat vanliga kranvatten och fyller hellre en flaska med det än köper. Jordgubbar, apelsin, gurka. Ja det mesta tycker jag kan piffa upp :)
    Ha en bra dag!
    Kram Anna

    SvaraRadera
  19. Jag tror flastvattnet ökade sen fler o fler började åka utomlands till varmare länder, och där lärde sig dricka på flaska. Min teori i alla fall. Och visst, det blir liksom trendigt och media hakar på...
    har kyl/frys med ismaskin och isvatten, så jag tar krossad is och det kalla vatten som finns där, och det är så gott. Några droppar lime i är pricken över i...
    kram eEM

    SvaraRadera
  20. Vanligt vatten is da shit säger jag =)
    Kramkram

    SvaraRadera
  21. Så sant så sant! Jag köper inte så ofta smaksatt bubbelvatten, mest av den anledning att här i Australien är det inte alls en stor marknad. Det var bara helt nyligen som jag upptäckte att det kommit vanligt kolsyrat vatten utan smak. När jag väntade mina barn ville jag ha ett alternativ till vin/öl och läsk men det fanns inget alls så det blev kranvatten med smak och en massa is i. Det "vatten" som då fanns och som fortfarande finns och är poppis har en del socker i sig, inte lika mycket som läsk men ändå.
    Jag gillar bubblet som ett alternativ till kranvatten då man vill ha något som är lite "roligare" än vatten men om man ändå inte vill dricka socker.
    Sedan kan kjag helt hålla med om hur galet det är över hela världen hur vi köper vanligt vatten på ställen där vi faktiskt kan dricka vattnet utan problem och som du säger smaksätta det med en massa gott. Jag brukar ibland köpa mit en vattenflaska men sedan återanvänder jag den tills den faller i bitar. Lite skillnad är det också för där jag nu är bosatt så har vi ju betydligt fler och varmare dagar än i Sverige så det är viktigt med vatten och ibland glömmer man eller blir överraskad av värmen och då måste man ju köpa vatten. Men jag är väldigt restriktiv.
    Kram Anette :-)

    SvaraRadera
  22. Jag köper aldrig vatten på flaska!
    Ha det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  23. Vilken bra inlägg (som vanligt).Jag köper aldrig vatten i flaska det är onödigt och samtidigt dyrt ,för några år sedan köpte jag en flaska vatten och när den var slut fyllde med kran vatten ,samma dag hade en vän hos mig och ville ha vatten o jag bjud på denna vatten i flaska ,hon drack och sa "Oh vilken gott vatten du köpte ,sådana vatten är så goda" ha ha ha sa jag den är kran vatten .Man ser hur reklam påverkar oss .
    Kram Farzaneh

    SvaraRadera
  24. Håller med till 100% nyttigare och vettigare;) Kramar

    SvaraRadera
  25. Jag skulle vilja påstå att jag dricker alltid kranvatten. Och vill jag ha kolsyrat vatten kör jag en omgång med Soda streamern!! Funkar perfekt!

    Ha en fin kväll!

    Kristina

    SvaraRadera
  26. Åh, ja, det finns ju bara ett svar på den frågan, och det skriver du ju själv. Det är inget som helst fel på kranvatten! :) Jag gillar dessutom inte kolsyrat, så valet är vääääldigt enkelt!

    SvaraRadera
  27. Kranvatten är ju absolut godast, det där såg ju himmelskt gott ut

    SvaraRadera
  28. Dagens sanning! Mycket bra! / Annika

    SvaraRadera
  29. Mmm, vatten är godast som törstsläckare, helt klart. Och jag håller med dig, lime gör ju vad som helst UNDERBART :D

    SvaraRadera
  30. Jag dricker vanligt vatten hela tiden, en del tycker visst att det är tråkigt.. men jag tycker att det är det godaste, man kan aldrig tröttna! Köper bara mineralvatten om jag ska ha kalas eller nåt sånt :-) Sen så är rent kranvatten faktiskt en lyx! Kram Elina

    SvaraRadera
  31. Älskar verkligen vanligt kranvatten!
    Så enkelt att smaksätta med det man själv vill också.
    Brukar kolsyra vattnet ibland, men vanligt hederligt vatten från kranen vinner!

    Kram kram

    SvaraRadera
  32. Jag har aldrig köpt en enda mineralvattenflaska tycker inte att det är gott med bubbligt vatten. Dricker vanligt vatten till maten på förskolan så det har blivit en vana även hemma, smakar ju så fräscht och gott om man tar i lite lime eller citron.
    Ha en fortsatt fin vecka.
    Kram/
    Berit

    SvaraRadera
  33. Håller med dig och har också slutat köpa flaskor med vatten. Har köpt en bubbelmaskin men använder den sällan. Stilla kravatten är bäst:-)

    SvaraRadera
  34. Hej Sofia!
    Jag kan vara en av dom sista men jag har precis hittat din blogg :) Den är helt fantastisk! Du har helt klart fått en följare till. Vi köpte en sodastreamer för ett par år sedan och använder den flitigt numera. Vi har dock aldrig köpt så mycket flaskvatten men däremot läsk men det har vi slutat med sedan vi började bubbla själva.
    Nu skall jag njuta ett tag och läsa igenom din blogg :)
    Ha en skön dag.
    Kram
    Anna

    SvaraRadera
  35. Bubblar själv! Begriper heller inte vitsen med att frakta vatten långa sträckor!

    SvaraRadera
  36. Vattenmelon... Det folk inte heller tänker på är att kolsyran ger ett syraangrepp på tänderna så att det blir som att småäta när man sippar kolsyrat.
    Hej svenskt kramvatten!

    Kram Cecilia med en matsked grejer

    SvaraRadera
  37. Ja detta eviga handlande av små flaskor med lite smaksatt mineralvatten - tacka vet jag kranvatten, gärna lite ljummet. Visst är jag konstig? Alla kommenterar mitt val av "varm dryck från kranen". ;-)
    Kram

    SvaraRadera
  38. Det funkar finfint att bubbla kranvatten i Soda Stream :o)

    SvaraRadera
  39. Så sant. Och jag erkänner mig väldigt skyldig. Det är till och med så att äldsta dottern knappt vill dricka obubbligt vanligt kranvatten. Vi har i och för sig löst det med en SodaStream så det enda vi behöver kånka hem är kolsyrepatroner som varit på påfyllning. Men ändå. Det är lite fånigt. Här i Sverige har vi ju lyxen att ha riktigt gott kranvatten!

    SvaraRadera
  40. Det är så sant så sant. Ända gångerna jag köper vatten är om man är på en flygplats eller utomlands vart vattnet inte är så bra. Men hemma dricks det flera lite med vatten. Men jag är inget duktig på att sprita upp vattnet med frukter och sådant. Men nu kanske det blir andra bullar ;)
    Din blogg är jättefin!
    Kram Marta

    SvaraRadera
  41. Ja det är inte klokt hur många som köper vatten på flaska när vi har så oroligt bra vatten i våra kranar här i Sverige. Önskar fler kunde tänka som du :)

    SvaraRadera
  42. Vill börja med att säga tack för alla kloka och inspirerande inlägg du bjuder på! Bilderna är också helt underbara!
    Vatten är gott både med och utan hemgjorda bubblor. Mitt tips på smaksättning av vanligt kranvatten är kanel. Lägg ett par kanelstänger i en kanna, fyll på med vatten så de täcks. Låt stå ett par timmar innan kannan fylls med mer vatten.
    Anette G

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vad gullig du är! :)
      Vilket spännande tips med kanel, det ska jag absolut testa.

      Radera
  43. Vi kör sedan några år tillbaka med kranvatten i glasflaskor i kylskåpet. Det är flera som kommenterat att vi har så gott vatten, då brukar jag informera om att det är alldeles vanligt kranvatten som fått bli kylskåpskallt! De flesta tycker det är en jättebra idé, det kanske går åt rätt håll?!

    SvaraRadera

♥ Tack snälla för att du lämnar en kommentar. Jag blir så glad! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...