fredag 28 september 2012

Mat efter säsong

När man odlar själv är det ju lätt att fatt vad som är i säsong, men det blir
svårare när man kommer till grönsaksdisken i affären.


Jag vill gärna leva så ekologiskt och närproducerat som möjligt. Samtidigt vill jag också kunna äta goda grönsaker och frukter som jag inte kan odla själv. Om man köper mat efter säsong så spar man inte bara på miljöns resurser utan får även mer smakrik och prisvärd mat. Jag är nog inte ensam om detta, men hur sjutton ska man veta vilka frukter och grönsaker som är i säsong när? Jag tycker att affärer borde ta ett större ansvar här och skylta tydligt om detta. Men eftersom det inte är så i så många affärer ännu så har jag hittat två bra guider som visar på vilka grönsaker som är i säsong när:

Säsongsmat.nu
LivingGreens säsongsguide

Om man väljer att äta frukt och grönt efter säsong så innebär det ju också att man får längta lite efter vissa smaker, tills de är i säsong igen som exempelvis med jordgubbar. Och visst är det härligt att få längta lite?

//Sofia15 kommentarer :

 1. Känner som du! Och mina barn har verkligen förstått att våra egna morötter är gudomliga jämfört med de köpta. De är ju mycket sötare de som vi just tagit upp ur jorden. Hur ska jag kunna äta köpta sedan!? :D Hoppas du får en fin helg!

  SvaraRadera
 2. Hej,
  håller med dig. Igår när jag var på Ica Maxi där jag bor så att det en stor stor planch (kanske fel ord) där de hade en tårtbit för varje månad och däri stod det vilka grönsaker och frukter som passade bäst. Ångrade att jag inte tog kort på den. Får försöka göra det nästa gång om den är kvar.

  /Malin

  SvaraRadera
 3. Hej, om man har en mobil som man kan ladda ned appar på, så kan man ladda ner naturskyddsföreningens "grön guide" app. I den finns det tips på vilka frukter och grönsaker som är i säsong samt vilka fiskar som är okej att äta (något som jag tycker är svårt att hålla kolla på).

  Dessutom finns det tips på vart man exempelvis återvinner CD skivor. Där finns också en del kortfattade förklaringar till vad olika märkningar står för.

  Rekommenderar den starkt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vilket toppentips! Den ska jag ta och ladda ner på momangen :)

   Radera
 4. Tack så jättemycket för tipsen/länkarna.
  Precis vad jag tänkt... Nu när jag handlar väldigt mycket grönsaker så märker jag för det första, trots att jag väljer Krav, att det är billigt. Och jag har också tänkt på att det borde bli bättre om man var mer aktiv i valet när det gäller säsong. Nu vet jag!
  Och Nikes tips här ovanför är också guld. Tänk vilket lyft det blev i vår familj när jag började min kur mot ett smalare liv. Inte bara smalare, utan också nyttigare och förhoppningsvis friskare. Verkligen ett nytt liv.
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 5. Bra tips med appen för en som inte är så kunnig men som gärna följer vad som är aktuellt just nu. Rotfrukter är gott:)
  Johanna Missfixtrix

  SvaraRadera
 6. Vilket bra inlägg, instämmer helt! :) Hade tänkt tipsa om Naturskyddsföreningen men jag ser att det redan är gjort ovan. Finns även info t ex här: http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/ata/frukt-och-gront/

  SvaraRadera
 7. Håller med dig helt! Dessutom blir man så besviken när man laddar upp med en massa frukt och grönt hemma... och så smakar det inget! Tycker verkligen att det borde ligga i butikernas intresse, jag väljer redan affär efter grönsaksdisken men fler borde satsa på den!
  Ha en trevlig helg!
  Linda

  SvaraRadera
 8. Bra tips!! Vår Ica affär har faktiskt en stor skylt där man kan kolla vad det är säsong för, toppenbra. Det har till och med blivit så att mina tjejer kollar av vad vi ska äta för frukt eller grönsaker!

  Ha en härlig helg

  SvaraRadera
 9. Smart! Tack för tipset :)

  Ha en fin fredag!

  SvaraRadera
 10. Håller med helt och fullt! Jättebra säsongsguider! Jag har också en superbra guide i en engelsk kokbok som jag köpte för många herrans år sedan. Man måste ju som någon sagt "kunna sin bondepraktika" för att kunna leva och laga mat efter säsongerna. Ha en riktigt fin helg!

  SvaraRadera
 11. Hej Sofia
  underbara bilder å himla bra tips :)
  å missa nu inte...

  S
  A
  T
  U
  R
  D
  A
  Y

  S
  H
  O
  W

  O
  F
  F

  förra veckan 109fina bloggar.
  det är kul att vara med :)
  VÄLKOMMEN
  Håkan

  SvaraRadera
 12. Hallå där!

  Ja tänk om vi kunde äta lite mer säsongsbetonat. Och ekologiskt såklart. Tillsammans gör vi skillnad!

  Ett mycket enkelt tips när du är i frukt och gröntdisken i mataffären; allt som är färskt och svenskt är i säsong! Kolla också priset, är det lågt har du dessutom prickat in produktionstoppen.
  En del svenska rotfrukter går ju att lagra (vid rätt förhållande) under rätt lång tid, här får du således kolla in priset för att avgöra bäst. Rotfrukter skördas oftast under september.
  Att hålla sig till närproducerat gör att du automatiskt hamnar rätt

  Hoppas du haft en fin helg

  SvaraRadera
 13. Vilka bra tips du delar med dig av! Vi äter mycket vegetariskt och jag försöker följa av det är säsong för! Resurssmart och dessutom billigt och bra!

  SvaraRadera

♥ Tack snälla för att du lämnar en kommentar. Jag blir så glad! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...