torsdag 29 november 2012

Några tips om fotoDagens tema i fabriken är inredningsfoto. Jag har tidigare skrivit om mina personliga reflektioner kring hur jag fotograferar, men det var ett tag sedan nu, så här kommer det igen.

Min kamera är en Canon 5D Mark II och jag har flera olika objektiv till den som jag byter beroende på vad det är för motiv som jag ska fotografera. Men så länge man har en digital systemkamera så kan man komma väldigt långt.

Ljuset
Jag använder mig alltid av befintligt ljus, jag ser alltså till att det är bra dagsljus när jag fotograferar (vilket inte är så lätt så här års). Jag använder aldrig blixt eller lampor. Vissa dagar går det bara inte att fotografera, det måste vara någorlunda klart ute så att tillräckligt med ljus kommer in.

Manuella inställningar
Jag använder också manuella inställningar - alltså inte kamerans autoläge - där jag helt och hållet själv kan styra över bländare, slutartid och exponering. Med manuella inställningar kan man experimentera mycket mer och jag brukar ta fotona något överexponerade.

Reflektorskärm
En reflektorskärm som man kan "spegla" ljuset med är bra att ha för att motverka fula skuggor, ibland kan det räcka med att du bara använder ett vitt papper eller en pappskiva.

Stativ
Stativ är också ett måste för mig för att få skarpa bilder eftersom jag använder mig av lång slutartid (för att få ljusa bilder). Skulle jag hålla i kameran själv skulle bilderna bli suddiga.

Fjärrutlösare
En fjärrutlösare - antingen med sladd eller utan - är bra för att motverka suddiga bilder som kan uppstå av den lilla vibration som blir när du trycker på avtryckaren då kameran sitter på stativet. Och så ger den dig möjligheter att fotografera dig själv också.

Efterbehandling
Visst använder jag Photoshop men bara mest för att öka kontrasten och mättnaden litegrann. Min ambition är att göra fotot så färdig som möjligt med hjälp av kamerans inställningar redan när jag fotograferar.


//Sofia16 kommentarer :

 1. Tack, vilka bra tips. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 2. Bra tips, använder mig av i stort sett alla redan men har nog ett alldeles för värdelöst stativ för att det ska bli som jag vill, hehe :P

  SvaraRadera
 3. Fina bilder och jättebra tips! Jag tycker rent ut sagt att det är skitsvårt att ta bra bilder nu när det knappt är något ljus ute..jag fotar inte heller med blixt men däremot ska jag plocka fram stativet med detsamma! ;) Kramar

  SvaraRadera
 4. Tack för tipsen.....inte för att jag förstår så mycket egentligen för jag fotar inte så mycket, men jag älskar dina bilder i alla fall :-)

  Kramar från Ella

  SvaraRadera
 5. Vilken braig kamera - Jag har likadan :P
  Det är så roligt med foto - som att måla en tavla.
  kram
  Fia

  SvaraRadera
 6. Vad mycket tips! Jag behöver verkligen en ny kamera!

  SvaraRadera
 7. Tack för fina tips, Sofia! Jag har en hygglig systemkamera men fotar nästan bara med mobilen, den finns alltid till hands och tar just ingen plats, bra när man måste gömma undan för nyfikna små fingrar!
  Gillar verkligen dina bilder! Men visst är det toksvårt att fota såhär års?! På helgerna när man äntligen är hemma när det åtminstone är ljust så är det sälla solljus utan mest bara gråååått...
  Önskar dig en fortsatt fin kväll! Sandra

  SvaraRadera
 8. Inställningar i kameran vill jag lära mig mer om! Önskar det fanns mer tid...

  SvaraRadera
 9. Bra tips! Ett stativ står väldans högt på min önskelista kan jag lova! :)

  SvaraRadera
 10. Superfina tips! Tack för att du delar med dig!

  SvaraRadera
 11. jättebratips! fjärrutlösare är nytt för mig som bara använt kamerans självutlösare. vilken sort har du? Du tar jättefina bilder! kram Nilla

  SvaraRadera
 12. Ljuset! Knepigt att få bra, och ett stativ och fjärrutlösare är nr ett på önskelistan! Bra tips! Tack! / Annika

  SvaraRadera
 13. Fina bilder och bra tips! Tack för inspirationen!
  PS: Jag gillar verkligen kombinationen turkos pall och röda vimplar på första bilden. Ljuvligt!

  SvaraRadera
 14. Jättefina tips! Just dessa tips är sådana jag letat upp på nätet för att bli en bättre hobbyfotograf, och dom har varit sååå värdefulla!

  SvaraRadera
 15. Jättebra tips och jättefina bilder:) /Emma

  SvaraRadera

♥ Tack snälla för att du lämnar en kommentar. Jag blir så glad! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...