onsdag 29 februari 2012

Kommer du och hälsar på mig?

Nästan allt är packat och klart för att åka på mässa.

Monika ska inte följa med men gillar att inspektera allt som händer.

Just nu jobbar jag med förberedelser inför helgens mässa Baby & Barn på Svenska Mässan i Göteborg där jag ska ha en monter med mina barntavlor. Är det någon som ska dit? I så fall vore det väldigt roligt om ni kom förbi och hälsade på mig i monter D04:36. Hoppas att vi ses!

//Sofia

PS. Alla som kommer får givetvis en rabattkod till webbshopen.


tisdag 28 februari 2012

Våren kommer tidigt

Innan våren kommit ute får jag njuta av den inomhus.

När de blommat över tänker jag plantera ut lökarna så att de
förhoppningsvis kommer ute nästa vår.

Just nu känns vädret som typiskt aprilväder. Ena dagen är det vår i luften, andra dagen snöar det och sedan regnar det. De vårdagar med sol, fågelkvitter och plusgrader som vi hade i helgen gav mycket mersmak. Det sägs att de som vet (säkert sådana där viktiga vetenskapsmän i vita rockar) säger att våren ska komma tidigt i år - och jag hoppas att de har rätt.

//Sofia


söndag 26 februari 2012

Det här med tålamod


Jag vet sedan innan att jag inte är en människa med mycket tålamod. Nu har det satts på prov ytterligare när jag ska sy i alla 22 knapparna jag planerat på mitt klännings-projekt. Jag har sytt i några knappar varje kväll sedan har jag tröttnat. Idag ska jag banne mig sy i alla som är kvar - har jag tur kanske askungens möss kommer och hjälper mig.

Idag skiner solen från en klarblå himmel och jag önskar er alla en härlig söndag!

//Sofia


lördag 25 februari 2012

Ett besök i hästarnas stad

Hästar i alla dess färger - jag fastnade särskilt för de rosa, såklart!

Och i finfina hästar i alla storlekar träffade jag på.

Igår var vi en sväng i Mora. Ett underbart litet ställe som jag aldrig tidigare besökt. Mannen skulle provåka lite i Vasaloppsspåren inför nästa helgs stora lopp och jag tittade på hästar - och skidåkare förstås. Vädret och invånarna visade sig från sin bästa sida så Mora är ett ställe jag gärna kommer att besöka igen. Idag vilar vi upp oss efter gårdagens drabbning - ja det kan faktiskt vara minst lika jobbigt att titta på alla skidåkare som att åka själv.

//Sofia


torsdag 23 februari 2012

Att pimpa sin tillvaro

Less is more gäller inte här, ju mer desto bättre - och man blir ju glad.

Klicka, ladda ner och skriv ut på lite kraftigare papper.
Sedan är det bara att klippa och tejpa fast på tandpetare.Ibland är det väldigt lite som behövs för att pimpa sin tillvaro. Kanske en liten skylt i kakan kan göra det lite festligare. Eller så kanske man kan limma fast de små symbolerna på lådor, askar, inbjudningar, vykort eller var som helst som gör tillvaron gladare. Ladda ner, skriv ut och klipp. Det är bara att vara kreativ och använda dem som man vill.

Har du ett bra förslag på att pimpa sin tillvaro får du gärna dela med dig - vi är nog många som vill ha tips.


//Sofia

PS. Här hittar du fler roliga grejer att ladda ner och skriva ut.


onsdag 22 februari 2012

Ordning och reda

Jag drömmer om att ha ordning och reda överallt - även i bokhyllan.

För någon vecka sedan fick jag en bok. Boken har verkligen gett mig myror i byxorna. Den heter passande nog "Hilda & Wilda - skapa ordning där hemma" och är en enkel och lättläst liten bok som handlar om två tjejer som bor ihop och ger dig hjälp i steg för steg med hur man ska göra för att rensa ut och skapa ordning i hemmet. Och, oj så inspirerande! Redan efter att jag läst ett par sidor var jag tvungen att rusa in i min klädkammare och rensa ut och skapa ordning och reda. Jag har läst några sidor till men jag kommer aldrig så långt eftersom jag genast inspireras och måste rusa iväg och fixa och trixa och när man är klar så kan man sätta ett kryss i boken, vilket känns mycket befriande. Jag har nu förstått att jag inte kan läsa i den där boken när som helst; en kväll tog jag med den till sängen för att kika lite innan jag skulle sova. Stort misstag, det var rent omöjligt att sova efter att ha läst några sidor jag ville bara gå upp och röja.

Om några dagar kommer ni att få chansen att vinna en likadan bok, då jag lottar ut 3 st. Gillar du ordning och reda ... eller drömmer om ordning och reda så ska du definitivt inte missa det. Hur är det, är du en drömmare eller är du en som har ordning på allt hemma?

//Sofia


tisdag 21 februari 2012

Vad är det med semlor?

Min version av semlan.


En vetebulle, grädde och mandelmassa - vad är egentligen grejen med det? Det har jag aldrig förstått. För er som tokgillar semlor är detta ett riktigt påhopp. Förlåt! Men jag har hört att det är viktigt med konstruktiv kritik - om man ska kritisera. Man kan inte bara säga att något är dåligt utan att komma med ett bättre förslag. Så därför ger jag er idag på Fettisdagen ett förslag på alternativ till den traditionella semlan; Hildas semlemuffins. Jag bakade dem för en dryg månad sedan och lade ut receptet här på bloggen och de blev väldigt populära.Vill du baka den hittar du receptet här. Är du en semleälskare och vad är det i så fall som gör att du älskar den eller finns det fler som tycker som jag?


//Sofia


måndag 20 februari 2012

Delade åsikter om sötsakerJag älskar att baka sötsaker och godsaker av alla de slag. Jag bakar gärna och har alltid kakor hemma i frysen. Det är helt enkelt ett paradis för den som tycker om att fika. Lustigt nog är min käre make - till skillnad från mig - inte det minsta intresserad av kakor, bakelser och desserter. Jag är ofta alldeles ivrig när jag bakat någon ny sort som är himmelskt god och jag vill dela min glädje med honom ... men oftast vill han inte ens smaka. Delad glädje är ju dubbel glädje, sägs det - dock inte i detta fallet. Meeen ... desto mer till mig, så jag klagar inte.

//Sofia


söndag 19 februari 2012

Allt är inte guld som glimmar

Köksklockan var minsann inget guld, men bra ändå där den hänger vid skafferidörren.
Ordspråket allt är inte guld som glimmar, hör man ju ganska ofta. Det betyder att om något verkar bra vid första anblicken, är det inte nödvändigtvis det.

Detta ordspråk passar mycket väl in på några av mina många auktionsrundor. När man kommer för sent till en auktion - alltså efter auktionen börjat - så missar man inte bara chansen att titta på alla objekt på nära håll man får förmodligen även en halvtaskig plats långt bak i lokalen så att man knappt ser objekten som ska säljas. Ändå sitter jag kvar där och försöker se vad auktionsutroparen håller upp i sin hand och därefter gäller det att på typ 7 sekunder avgöra om det är något att ha eller inte. Jag har ibland ropat in saker på det sättet - jag har trott att jag gjort ett riktigt klipp och när jag sedan får se vad det är jag köpt på nära håll vill man bara gråta. Alltså, allt är inte guld som glimmar.

Väggklockan var just ett sådant "fynd" som jag gjorde för 8-10 år sedan, jag ropade in den efter att ha sett den på 10 meters håll. I det murriga ljuset i lokalen såg den ut att vara riktigt gammal och brunsvart. När jag vunnit auktionen och jag går fram för att betala och hämta klockan så ser jag att den inte alls är varken gammal eller brunsvart. Den är från 70-talet i grön lasyr. Och jag gillar grönt men det var INTE snyggt. Men efter att ha klabbat på lite färg så hänger den på väggen och tickar hemtrevligt.

//Sofialördag 18 februari 2012

Glada knappar

Jag blir glad av knappar och dess fina färger och former.


Jag har pippi på knappar! När jag ser påsar eller burkar med knappar på loppis kliar det i fingrarna och jag vill köpa dem. Jag har nog tillräckligt med knappar här hemma nu och behöver inte fler men det är väldigt bra att ha många att välja på nu när jag ska pimpa min klänning. Och så gör de mig väldigt glad, att bara sitta och pilla på dem är faktiskt rätt så rogivande men också väldigt inspirerande. Min förhoppning är att jag ska hinna med att sy i några knappar på klänningen idag. Hoppas att ni alla får en härlig och inspirerande lördag!

//Sofia


fredag 17 februari 2012

Om att lyckas att inte ta död på ett träd


Jippi, det lever ... än så länge i alla fall.Förra våren så köpte jag mig ett kumquat-träd eftersom jag tycker att de är så dekorativa med alla sina söta mini-apelsiner. Alla frukter är skördade sedan länge och jag har varit orolig för att jag inte ska lyckas övervintra trädet inne. Men det ser fint ut ... än så länge. Hoppas att det klarar sig till försommaren då det är dags att flytta ut igen. Det vore också kul om det kunde bli nya frukter i sommar - men nu ska jag inte bli girig, det lever ju faktiskt och har bladen kvar. Det är gott nog för mig.

Fast om det är någon där ute som har några supertips om hur jag ska få trädet att trivas är ni hjärtligt välkomna att dela med er av det.

//Sofiatorsdag 16 februari 2012

Skaparglädje i massor

Alla mina favoritfärger ska användas.

Jag köpte mig ju en gammal dansk 60-talsklänning på second hand för ett par veckor sedan. Tanken var att jag skulle pimpa den. Så just nu har jag plockat fram allt material jag samlat på mig för att hitta rätt detaljer att sy på den. Det är otroligt kul och jag är säker på att jag kommer att göra detta med fler kläder framöver.

Apropå skaparglädje så var jag ju igår och lekte med lera. Det var så otroligt roligt och jag kommer att göra om det många gånger. Det ligger ett fantastiskt ställe med härlig personal bara ett par kilometer ifrån där jag bor; GJORD skaparverkstad. Där kan droppa in på onsdagar och skapa så mycket man vill. Förutom att skapa i lera  kan man göra smycket, måla tavlor, sticka, sy, måla glas och korgar, fika och mycket mer. Så bor du i närheten kan jag varmt rekommendera detta ställe. Nu får jag vänta en månad på att få hem mina saker brända och glaserade.

//Sofia


onsdag 15 februari 2012

Om att förgylla sin onsdag

Inte bara tulpaner förgyller min tillvaro - idag blir det även lera.


Idag är det onsdag och onsdag är arbetsveckans mittpunkt. Vid lunchtid är det lika längesedan det var helg som det är långt till nästa helg. Inte för att jag på något sätt ogillar veckorna - tvärtom faktiskt men man bör ändå att förgylla sina arbetsveckor och därför ska jag iväg och leka med lera i kväll.

Ända sedan jag jobbade med formgivningen av den inspirerande keramikboken Fabulös keramik om Fridas keramik, så har jag varit sugen på att testa. Så idag ska jag och en kompis iväg och prova på detta. Det ska bli riktigt roligt! Om det blir något godkänt resultat av det hela så lovar jag att visa det när det är bränt och klart. Om ni aldrig mer hör talas om min lerpremiär så kan ni nog gissa er till att det jag åstadkom blev så fult eller dåligt att det inte går att visa i dagsljus utan att få ont i ögonen.
Har du gjort något i lera och var det i så fall svårt?

//Sofia


tisdag 14 februari 2012

From Hilda with love
Klicka, ladda ner, skriv ut och klipp till.
Sätt upp på kylskåpet eller anslagstavlan.

Klicka, ladda ner, skriv ut och klipp till.
Sätt upp på kylskåpet eller anslagstavlan.


Jag är inte så mycket för att fira det här med Alla hjärtans dag egentligen. Detta är en dag som alla andra men att sprida lite extra kärlek skadar ju inte. Så nu tycker jag att vi sprider lite extra kärlek till alla som kanske inte har någon att dela dagen med.

Ni var många som laddade ner denna lapp när jag senast publicerade den för nedladdning. Jag har också efter det fått frågor om det går att få den på engelska. Och eftersom jag även har många utländska besökare så är det klart att jag ska göra den även på engelska. Så här kan ni nu klicka, skriva ut, klippa till och hänga upp på kylskåpet, anslagstavlan, dörren eller kanske lyktstolpen. Det kanske kan göra någon glad.

//Sofia

PS. Här hittar du fler roliga grejer att ladda ner och skriva ut.

måndag 13 februari 2012

Små skyltar till frösådden

Lyckan över de små stråna som kommer upp ur jorden är underbar.

Tre olika sorters tomater blir det detta år.

Klicka, ladda ner och skriv ut på lite kraftigare papper.
Sedan är det bara att klippa och tejpa fast på tandpetare.

Äntligen har det börjat hända grejer efter förra veckans frösådd. Lyckan när de små gröna stråna skjuter upp ur jorden är underbar. Det är så häftigt, även om det dröjer innan jag kommer att kunna skörda grönsakerna så är det skönt att resan är påbörjad. Jag gjorde små odlingsskyltar för att kunna hålla ordning på vad det är för frön jag sått. Så om någon av er råkar odla precis samma fröer är det bara att ladda ner och skriva ut, klippa och tejpa fast dem på tandpetare.


//Sofia

PS. Här finns fler skyltar i samma stil att skriva ut >>
Och här hittar du fler roliga grejer att ladda ner >>

söndag 12 februari 2012

Håriga små monster

En riktigt bra klädborste för 10 kr. Det kallar jag fynd.

Har man håriga små monster hemma så blir det hårigt överallt så här års när vinterpälsen börjar trilla av - det går aldrig att komma ifrån. Här hemma går jag runt med håriga kläder mest hela tiden eftersom det inte är någon idé att ens försöka bli av med dem men ska man åka ut bland folk så känns det rätt trist att gå runt med finkläder fulla av hårbollar. Man blir liksom aldrig fin då hur man än gör sig till. Därför är det ett måste att ha bra klädborstar och klisterrullar så att man kan göra ett försök till att se lite proper ut innan man lämnar hemmet. Någon riktigt bra klädborste har jag inte hittat förrän nu - för 10 kr på loppis. Det ska minsann till en loppis för att få tag på en riktigt hederlig klädborste. Har du också fällande monster hemma?

//Sofia


lördag 11 februari 2012

På rätt plats

En påse med praliner har nu åkt många mil med den gula Postbilen.

För den som gillar mörk choklad med läskig fyllning är det minsann godsaker.

Kommer ni ihåg förra veckan när jag skrev om att jag inte gillar den mörka chokladen med likörfyllning. Många av er höll med mig men några tyckte minsann att det är de godaste pralinerna som finns. En av er (Linn) var extra angelägen om att det är gott, så hon har nu fått ett paket på posten. Det som var skräp för mig blev till vardagslyx för henne. Precis som is i Botswana är lyxigt så är det inte särskilt värdefullt på Nordpolen.

//Sofia


fredag 10 februari 2012

Och vinnarna är ...

Vinnarna får välja precis vilken tavla de vill från barntavlor.se.


Tack till alla som deltagit i tävlingen, det känns väldigt kul att ni är så många som vill vinna! Över en kopp värmande choklad nu på morgonen (brrr ... det är ju -18 grader ute) har jag räknat, summerat och dragit 2 vinnare som vinner varsin valfri och inramad tavla från min webbshop barntavlor.se


Så jag säger stort grattis till Anja och Marie Persson. Skicka mig era adresser och vilken tavla ni vill ha till sofia@brolinform.se så kommer vinsten på posten.

Jag önskar er alla en härlig fredag!


//Sofiatorsdag 9 februari 2012

En riktig skattgömma

Man kan tro att det är en vanlig tavla ...

... men bakom tavlan döljer sig en skatt.


När vi förra året byggde om tv-väggen i sovrummet till en pärlspontvägg med inbyggd köpmansdisk så kom vi även på idén att bygga in dolda fack bakom två tavlor - fast bara en av dem är med på bild. Tavlorna är fantastiska John Bauer-motiv som någon duktig människa målat. Givetvis har jag hittat tavlorna på auktion för ett par tjugor och jag fullkomligt älskar dem. De är så vackra. Bakom tavlorna döljer sig dessutom skatter i form av alla avsnitt av Seinfeldt i det ena och alla avsnitt av Vänner i det andra. De där avsnitten kan vi se hur många gånger som helst och jag skrattar högt varje gång, trots att jag sett dem hundra gånger. Det är humor det. Gillar du sitcoms?

//Sofiaonsdag 8 februari 2012

Varm choklad med marshmallows

Efter att ha varit ute en stund i kylan är det riktigt gott med varm choklad.

Nu när det är vinter och riktigt kallt ute så är det så otroligt gott med varm choklad. Och då i synnerhet riktig varm choklad med marshmallows. I julas fick vi i julklapp drickchoklad från Åres chokladfabrik - och jag kan säga att det är skillnad på varm choklad och varm choklad. Fy farao vad gott! Det är smått beroendeframkallande och nu dricker jag detta nästan varje dag. Jag har aldrig sett denna choklad i affären så jag vet inte vad jag ska ta mig till när den är slut. Hemska tanke!

//Sofia
tisdag 7 februari 2012

Har du missat mitt tjat?

Man kan välja en sån här tavla till sin käresta eller någon helt annan såsom en
främling på gatan - tänk vad förvånad den främlingen skulle bli. Bara en sån sak.

Om det är någon som missat allt mitt tjat om att jag har en tävling och som vill ha chansen att vinna en valfri inramad tavla från min webbshop barntavlor.se så är har ni fortfarande 2 dagar på er. Skynda! Skynda! som Gunde skulle ha sagt. Tävlar gör du här. Lycka till!

//Sofia


Hildas goda rabarberbröd

Jag använde en muffinsplåt i teflon till brödet, det funkade jättebra.

Rabarberresterna gjorde brödet väldigt saftigt.

Jag berättade ju häromdagen att jag kokat saft på rabarber jag hade kvar i frysen från i somras. När man kokar saft så blir det ju en hel del fruktrester över och jag tyckte att det det kändes onödigt att slänga så jag använde det i brödbaket och det blev hur saftigt och gott som helst.


Hildas rabarberbröd
50 g jäst
ca 5 dl vätska (2 mjölk  och 3 vatten)
ca 3 msk farinsocker
ca 3 dl "rabarberrester"
en nypa salt
1/2 dl flytande smör/olja

Havregryn
Grahamsmjöl
Kornmjöl 
Dinkelmjöl
Vetemjöl

Om du vill att det ska gå snabbt så värm vätskan till ca 37 grader (fingervarmt) och blanda upp med jästen. Ibland så bakar jag på kall vätska, för att få ett mer smakrikt bröd, men då jäser degen mycket långsammare. Jag kanske sätter en deg på morgonen och bakar ut den på eftermiddagen eller kvällen.

Tillsätt övriga ingredienser under omrörning. Vad gäller min mjölblandning så ser den väldigt olika ut beroende på vad jag har hemma i skafferiet men på ett ungefär består den i listan ovan. Jag använder ungefär 4 dl havregryn och sedan häller jag på av de olika mjölsorterna tills degen ser lagom fast ut. Den får inte bli torr, låt den hellre vara lite kladdig. Låt jäsa i ungefär 1 timma. 

Arbeta degen lite till i assistenten och tillsätt eventuellt ytterligare mjöl om degen är väldigt kladdig. Efter det så klickar jag ut degen i en muffinsplåt i teflon och penslar med vispat ägg för att sedan strö över sesamfrö. Har du ingen muffinsplåt kan du bara rulla till vanliga bullar och lägga på en mjölad plåt.

Låt jäsa i ytterligare 15 minuter och stoppa sedan in i ugnen i 220 grader i ca 10 minuter.

//Sofia


måndag 6 februari 2012

Mina egna fröer

De små fröpåsarna har jag vikt av mönstrat papper och tejpat ihop.

Nu är det dags att stoppa de små fröna i jorden. Utöver de fröer jag beställde på nätet förra veckan så ska jag också sätta mina egna fröer. Jag tog egna fröer från mina växter för första gången i höstas. De har legat i sina små fröpåsar sedan dess. Jag är helt novis på att ta egna fröer så det ska bli mycket spännande att se om det blir något av dem. För säkerhets skull har jag köpt andra tomat- och chilifröer också - för att inte riskera att gå helt lottlös på tomatplantor. Vill det sig väl kommer jag att bada i tomater och chili i sommar.


//Sofiasöndag 5 februari 2012

Vinnar-vinnarsituation

Några sköna fynd från Skövdes loppisar.

Igår var vi på en heldagsutflykt. I Skövde. Mannen åkte ett skidlopp på Billingen och under de timmar som han stakade sig fram i spåret så åkte jag runt till olika loppisar - som jag hade förberett genom att skriva ut en karta och markera alla ställen jag ville besöka. Han hade roligt. Och jag hade roligt! En riktig vinnar-vinnarsituation. Efter min loppisrunda och hans skidlopp åkte vi till badhuset och badade och bastade oss varma efter kylan på -15 grader ute och efter det blev det restaurang. En riktig lyxdag!

Mina fynd blev en vas, en citruspress (som jag ska ge bort), en ljusstake och ett fint fat (som ska limmas ihop till ett fat på fot) och slutligen en tjusig 60-talsklänning i min favoritfärg grön som ska sys om litegrann med sköna detaljer.

//Sofia


fredag 3 februari 2012

Fika ensam

Smaskig fika en fredag.

Som egenföretagare - och i synnerhet en sådan som jobbar hemifrån - blir det inte många sociala fikastunder. Oftast så struntar jag helt i att fika men ibland så gör jag i ordning en fika i min ensamhet. Inte är det särskilt kul att sitta där själv men har man en smaskig fika kan det gå an med en tidning som sällskap. Idag är det fredag och då är det hög tid att fika. Ska du också fredagsfika idag? Jag ska fika klockan 3, så vi kan ju telepati-fika på distans.

//Sofia


torsdag 2 februari 2012

Oönskade rester från julen

Förhoppningsvis kommer det någon annan och äter upp dessa
innan de blir för gamla och måste slängas.

Jag är ju en sockerråtta av rang och slukar det mesta som är sött och som kommer i min väg, dock så finns det undantag och det gäller mörk choklad med fyllningar av likör och frukt. Från julens chokladkartonger är dessa nu kvar och de lär blir kvar - för alltid - om ingen annan kommer och äter upp dem. Inte ens när jag är som mest desperat ger jag mig på dessa. Eller ... jo, det kanske händer men det slutar alltid med att jag måste spotta ut och inse att jag inte är riktigt så desperat. Finns det verkligen de som tycker att dessa chokladbitar är goda på riktigt?

//Sofiaonsdag 1 februari 2012

En smak av sommaren mitt i vintern

Det är enkelt att koka saft. (För att förekomma frågor så säger
jag direkt att tapeten heter Soltorp och kommer från Duro)Jag har länge irriterat mig på en stor kasse som tog upp ett helt hyllplan i frysen. Kassen var full med skurna rabarberbitar från sommarens skörd. Så jag gjorde slag i saken och förvandlade den där irriterande kassen till många sköna flaskor med rabarbersaft istället. Mycket bättre! Några flaskor gav jag bort direkt, några hamnade i frysen och en i kylen - så nu kan jag ta mig ett glas sommar när jag vill. Det är det som kallas vardagslyx.

//Sofia

Ps. Har du också rabarber kvar i frysen hittar du mitt recept på saft här. Och om du fryser in glasflaskor med saft, tänk då på att inte fylla dem ända upp eftersom vätska sväller när den fryser och då spricker flaskorna.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...