fredag 29 juni 2012

Låt det hetta till

Jag satte mina chilifrön lite sent detta året så jag
får vänta några veckor på att chilifrukterna ska börja växa.

Chilin kan få det att hetta till ordentligt.

Alla är kanske inte så intresserade av att odla, som jag är. Men man behöver ju inte göra det i så stor skala. Det räcker med en kruka på fönsterbänken. Chili är en enkel sak att odla. Du kan skrapa ur frön från chilifrukt som du köpt i affären och odla - det kan tänkas bli en helt annan chilisort än den som fröna satt i men det är ju bara spännande att se vad det blir. Sätt ett frö tidigt på våren och ställ den i fönstret. Till sommaren har du förmodligen egna chilifrukter som du kan använda i maten. Smaka dock av chilin först. Först gången som jag använde egenodlad chili i maten höll jag på att förstöra alltihop - det var så starkt att vi nästan trillade omkull. Men starkt är gott!

Jag hittade en blogg som heter "Hur en amatör lär sig odla chilipeppar". Kolla in den för bra tips.

//Sofia


torsdag 28 juni 2012

Våga satsa för att vinna

Dessa kanelmuffins med vaniljkräm och havrecrunch
blev väldigt goda - men inte så snygga.


När jag bakar så misslyckas jag ganska ofta. Ja, så är det. Oftast beror det på att jag inte kan låta bli att mixtra med recepten. Jag klarar bara inte av att hålla mig till recept, jag måste alltid hitta på något extra. Ibland blir det jättebra, och i bland ... tja, inte så bra. Men så är det väl med det mesta, man måste våga chansa lite för att vinna. Det är ju lite spännande också - att inte riktigt veta hur det kommer att bli. Även om man misslyckas så blir det ju gott ändå ... men kanske inte så estetiskt vackert.


//Sofiaonsdag 27 juni 2012

Vill du gå på blogg-picknick?

Är det någon som vill gå på picknick med mig?

En picknick-korg kan innehålla en massa godsaker.

Ni är så himla många härliga tjejer (och några killar också faktiskt) som besöker mig och min blogg. Jag har aldrig träffat er men en del känns det ändå som om man känner, utifrån det ni skriver. Det vore otroligt kul att träffas. Så därför tänkte jag kolla om det skulle finnas intresse av en blogg-picknick i Alingsås vackra Nolhagapark? Jag förstår ju att ni som bor i Umeå, Helsingborg eller Uppsala inte kan komma, men ni som bor i Alingsås eller på rimligt avstånd därifrån kanske vill ...

Min tanke är att alla tar med sig en picknick-korg, så träffas vi och har en hejdundrande picknick, tjattrar och äter kakor. Alla är välkomna!

När? Lördagen den 25 augusti klockan 14.00. 
Var? Nolhagaparken, Alingsås.
Hur? Ta med dig en fikakorg och kom och umgås.

Jag har beställt fint väder. Är det någon mer än jag som kommer?

//Sofia

PS. Skicka mig ett mejl på sofia@brolinform.se om du vill komma, eller skriv det i kommentaren här under.


tisdag 26 juni 2012

Gör egen saft på det vackra

Rosorna ger saften en vacker färg.

När du kokar rosenbladen försvinner färgen men när du tillsätter citronsyran
är det som trolleri och den klarröda färgen kommer fram igen.Här hemma har jag en lång vresrosenhäck som ger rosa vackra blommor. De är inte bara vackra att se på utan även goda att koka saft på. Och det är otroligt enkelt och går snabbt. Vad det smakar? Hmm ... svårt att beskriva men lite som parfym - fast på ett gott sätt.


Rosensaft
2 l rosenblad, lätt packade
2 l vatten
1,2 kg strösocker
2 msk citronsyra

Gör så här
1. Häll rosenbladen i en gryta - dock inte av aluminium - och häll på vattnet. Koka 5 min under lock.
2. Tillsätt socker och citronsyra. Koka upp, rör om väl och dra kastrullen av plattan. Låt svalna och sila saften. Häll upp i rena flaskor.
3. Späd med vatten till lagom söt saft och servera väl kyld, gärna med isbitar.


//Sofiamåndag 25 juni 2012

När kriget kom till byn ...

Mördarsniglarna äter rekordsnabbt upp alla godsaker som kommer i dess väg.

Snäckorna är ju söta med sina hus - men inte i mina grönsaksodlingar.


Jag är en väldigt fredlig person och tycker att alla har rätt all leva. Om jag hittar spindlar inomhus så dödar jag dem inte utan brukar flytta dem utomhus, detsamma gäller flugor och andra flygfän inomhus. Jag öppnar hellre ett fönster än tar död på dem. Men om något hotar min familj, mina djur eller mina älskade odlingar - då blir jag mordisk.

I alla år har jag varit så mallig för att vi klarat oss, de har funnits runtomkring men aldrig på vår tomt men nu har det hänt, och just nu har vi förklarat krig. Kriget utspelar sig mot dem som är ute efter mina grönsaksodlingar; mördarsniglar, snäckor och andra sniglar. Vi har plockat massor för hand och stoppat i en hink med en lösning som har skickat dem raka vägen till pärleporten.

Jag vet att jag inte är ensam om detta problem. Har du några bra tips på att bli av med sniglarna - och i synnerhet mördarsniglarna? 


//Sofiafredag 22 juni 2012

Sju sorters blommor

Jag lägger inte mina blommor under kudden - jag har ju redan hittat Honom.

Midsommaren är en ljuvlig högtid, det ska ätas jordgubbar, dansas runt midsommarstången, sjungas och plockas blommor. Om man är vidskeplig och vill ta reda på vem man ska dela sitt liv med ska man ju, enligt folktron, plocka sju sorters blommor, helst vid ett vägskäl, klättra över nio gärdesgårdar - vart nu tusan de finns nu för tiden - och lyckas man sedan somna utan att säga ett enda ord till någon så lär man drömma om sin tilltänkte livskamrat. Lätt som en plätt!

Tack alla fina, för att ni besöker mig och Hildas hem! Jag önskar er alla en ljuvlig midsommar!


//Sofia


torsdag 21 juni 2012

Älskade gubbarEn av sommarens lyxigheter är helt klart jordgubbar. Så nära godis man kan komma utan att det är godis. De är goda i alla former, som saft, paj, sylt, smoothie eller bara som de är tillsammans med lite ovispad grädde. Jag älskar gubbar!

//Sofiaonsdag 20 juni 2012

Tips på ett guldkorn

Här kan du sy, virka och sticka.

Leka med lera ...

... och skapa fantastiska figurer.

Här står de färdigbrända alstren och väntar på att deras
skapare ska hämta hem dem.

Alldeles utanför skaparverkstaden ligger också en liten loppis.

Du kan fika på ekologiskt bakade kakor eller till och med raw-kakor.
Lillemor Lindskog som knådar lera är grundaren till den ljuvliga skaparverkstaden.

På andra sidan av de stora och vackra åkrarna härifrån sett, ligger Gjord skaparverkstad - en riktig liten pärla. Där kan du verkligen gå loss och vara kreativ. Där hålls kurser och man kan boka in sig för större sällskap. Varje onsdag klockan 17-20 är det drop-in-verkstad och man kan komma dit och sy, måla, sticka, dreja, pärla och vara kreativ på vilket sätt man vill. Idag är det ju onsdag och då ska jag åka dit igen och jobba vidare med min lera som jag inte gjorde slut på förra gången jag var där. Bor du i trakterna av Sollebrunn kan jag verkligen rekommendera ett besök där - och vill du inte skapa kan man ju bara fika.


//Sofia


måndag 18 juni 2012

Sommar på balkongen

Ljumma sommarkvällar där man bara kan sitta ute och njuta önskas.

Trasmattan i glada färger är köpt på loppis för ett par tior.


Just i detta nu känns sommaren rätt så avlägsen här, det regnar från en jämngrå himmel, temperaturen är knappt byxmyndig och det känns inte särskilt inbjudande att sitta ute. Fast har man bara regnkläder på sig är det faktiskt rätt så mysigt att gå ut i regnet också ... Hoppas att du får en härlig dag, oavsett om du har regn eller sol.

//Sofia


söndag 17 juni 2012

Om att fylla på sin energi

Många av mina växter bor i loppisfyndade krukor på fat.

Den hektiska våren börjar verkligen ta ut sin rätt, tröttheten som kommit har verkligen bestämt sig för att stanna. När man känner så är det viktigt att man tar ett steg tillbaka och lyssnar på kroppen. Sova är såklart viktigt men även att göra saker som man tycker om och som ger en massor med energi, för mig är det att gå på loppis och att pyssla om alla växter jag har drivit upp. Och i dag är en sådan dag - en energidag - eftersom jag bara ska ägna mig åt mina växter och gå på loppis. Det kan knappt bli bättre. Så för er som bor i närheten av Norra Björke utanför Trollhättan - ni glömmer väl inte loppisen idag klockan 12.

Vad brukar du göra när du är trött och tömd på energi?

//Sofia


lördag 16 juni 2012

Ordning och reda - struktur

Plocka alltid med dig något i farten när du
ändå går från ena våningen till den andra


Idag blir det fler bra tips som ni läsare bidrog med i ordning & reda-tävlingen. Denna gång har jag sammanställt era tips som handlar om struktur.

  • Var sak skall ha sin plats. Märk upp lådor, skåp, burkar, pärmar, tidskriftssamlare och hyllor med vad som ska vara var då vet du var grejerna finns när du behöver dem. Du kan använda remsor från en dymoapparat eller skriv ut fina lappar. Då kan ingen säga att de inte vet vart grejerna ska vara.
  • Titta på hur du själv och familjen beter sig, var samlas en viss typ av saker - ordna en förvaring där istället för att försöka dig på den omöjliga uppgiften att få alla andra att ändra sina vanor. 
  • Har man inte använt eller saknat något på 3 år behöver man inte den saken. Och dessa arvegods, om du verkligen inte gillar skålen du fick av mormors systers vän osv så skänk eller släng, spara bara det som verkligen betyder något.
  • Skaffa en latjolajbanlåda där saker och ting kan förvaras till dess de fått en egen plats. Då ligger inte grejerna huller om buller och stjäl energi.
  • Det är så skönt att vakna eller att komma hem till ett städat hem, plocka därför i ordning innan ni går och lägger er eller åker hemifrån.
  • Plocka alltid med dig något i farten när du ändå går från ena våningen till den andra eller från ena rummet till det andra. Gör du det till en vana blir det mindre stökigt.
  • Var strukturerad redan vid tanken på handling; Vad ska jag ha den till? Behöver jag den? Vart ska den vara?
  • Gör listor på allt du ska göra och alla projekt du håller på med. Sen får man inte börja med nåt nytt förrän allt på listorna är klart. Det synliggör även att man får nåt gjort när grej efter grej stryks vilket kan va bra när man känner att man har tusen saker att göra men inte kommer nånstans.

Här kan du läsa de tidigare ordning & reda-tipsen om kläder och återvinning.


//Sofia

fredag 15 juni 2012

Vad kan man ha i sin smoothie?

Förutom papperslappar kan man ha mycket gott i mixern ...

Vinnaren Lindie skulle göra en smoothie på säsongens sommarbär,
vaniljyoghurt, banan, flytande honung, krossade linfrön, is och färska
jordgubbar på glaskanten.


Nu har jag dragit vinnaren av en mixer sponsrad av White away och den lyckliga denna gång blev Lindie. Stort grattis till dig! Och stort tack till alla fina deltagare.

Det finns så många sätt att göra smoothies på och man kan aldrig göra fel. Man kan blanda i nästan vad som helst som man tycker om. Här kommer förslag på några olika ingredienser som ni tipsat om:

Bas
vaniljglass, yoghurt, turkisk yoghurt, kesella
sojamjölk, havredryck, kokosmjölk, mjölk, grädde.


Frukt & bär
jordgubbar, apelsin, kiwi, blåbär, hallon, banan, mango,
melon, björnbär, gojibär, äpple, smultron, ananas.

Extra
färsk mynta, rostad kokos, krossad choklad, ingefära,
havregryn, chokladsås, linfrö, vaniljsocker, kakao.


//Sofia


torsdag 14 juni 2012

Om att vara väl förberedd

Cup cakes går utmärkt att frysa in.


Ibland när jag sitter och jobbar (oftast på eftermiddagen) så drabbas jag av ett olidligt sötsug som jag inser att jag inte kommer att kunna stå emot hur jag än försöker tänka bort det. Då är man glad att man är väl förberedd och har godsaker i frysen, och det är bara att ge efter för sötsuget och gå dit och hämta.

Visste du förresten att det går alldeles utmärkt att frysa in cup cakes med frosting och allt. Det är väldigt smidigt att ha sådana klara i frysen bara att plocka upp och låta tina i 15 minuter i rumstemperatur ... kör dem inte i micron bara, för då blir det mer som en muffins i en söt soppa ... :)

//Sofia

PS. Idag är sista dagen att vara med i tävlingen om en mixer. Tävla här >>


onsdag 13 juni 2012

Om att vara en lyckans ost

Alla praliner är handgjorda och därför unika i utseende.

De är dessutom gjorda på naturliga råvaror.


Besök gärna Himlagotts hemsida.Ibland har jag en väldig tur att få jobba med roliga saker och sånt som ligger mig varmt om hjärtat. Godsaker är ju en stor passion för mig och att jag får jobba med sådana här godsaker är ju underbart. Jag har för Himlagott fotograferat praliner, ritat logga och grafisk profil, byggt hemsida, gjort folder och etiketter - allt för att sälja god choklad. Men vissa saker - såsom choklad - säljer sig själv helt enkelt.
Bor du i trakterna av Uppsala/Storvreta kan du hämta pralinerna hos pralinören Carina, annars kan du beställa dem och få dem skickade med posten.

Jag är verkligen en lyckans ost - eller pralin, i det här fallet - för du kanske kan gissa vem som fick äta upp alla praliner när de var fotograferade ...


//Sofiatisdag 12 juni 2012

Nyttig och god snabbmat

Enkelt, snabbt och gott - en mycket bra kombination.

Det här med mat är ju gott, men inte min högsta prioritet i livet. Ibland kommer kurrandet i magen som ett lite störande moment när jag är mitt uppe i något projekt. Då är det bra med snabbmat - fast inte i den bemärkelsen att den är onyttig för det. Pasta med massor av färska grönsaker till går otroligt snabbt att göra - och är supergott!

Jag brukar ta vad jag har i kylskåpet och fräsa i en panna, slå på lite grädde, krydda och låta puttra ett par minuter, sedan är det klart att servera med pasta.


Snabba pastan
5 sparris
2 paprikor
4 champinjoner
1 vitlök
1 1/2 dl grädde
röd currypasta
salt
fiberpasta

Koka pasta. Hacka grönsakerna, fräs dem snabbt i lite olja, slå på lite grädde, krydda med röd currypasta, och salt. Låt puttra i några minuter. Smaka av, krydda mer om det behövs. Servera med pasta.


//Sofia

Vill du ha tips på fler recept kan du kolla in min receptsida här >>

måndag 11 juni 2012

I väntan på damerna

Bara manliga blommor än så länge.

Med en tops plockar jag pollen från hanblommorna.

Som grönsaksodlare får man inta många roller; inte bara den som vattnar, ansar och skördar. Man får även i vissa fall agera äktenskapsmäklare ... Ja, så är det faktiskt. När det gäller squash som inte polinerar sig själv får man göra det åt dem. Just nu blommar det bara hanblommor (de som sitter på stjälk). Honblommorna (de som sitter på den lilla squashen) lyser ännu med sin frånvaro. I väntan på att damerna behagar att blomma får jag spara på de manliga blommornas pollen att sedan pollinera honblommorna med, annars kommer det aldrig att bli några squash, de kommer att skrumpna ihop och dö. Och det vill vi ju inte, så här bedriver jag värsta koppleriverksamheten - mellan han- och honblommor alltså.


//Sofiasöndag 10 juni 2012

Om att önska sig något

De vackra Penséerna har frösått sig själva från förra årets blommor.

Nyligen öste regnet ner ... men efter regn kommer ju, som bekant, solsken.

När man odlar en massa så innebär det också ett evigt passande och se till att inget torkar ut. Varje dag kånkar jag och bär på vattenkannor och hinkar med vatten dit vattenslangen inte räcker. Därför blir jag väldigt glad när det regnar - då görs ju liksom jobbet åt mig. Fast om man får önska - vilken man ju får - så önskar jag mig, av dem som sköter vädret, sol på dagarna och regn på nätterna. Ska vi säga så?

Oavsett väder så önskar jag er alla en underbar söndag!

//Sofiafredag 8 juni 2012

Mixa sommarens frukter och bär


Missa inte tävlingen om en mixer som du kan använda till goda smoothies på sommarens frukter och bär.

Tävla här >>

//Sofia


torsdag 7 juni 2012

Det bästa med sommaren

Från sovrummet är sommarkvällen vacker.En av de bästa saker med sommaren, tycker jag, är kvällarna. Har det varit en strålande och varm dag så är kvällarna ljuvliga när det svalnar lite. Har det varit en halvbra dag - vädermässigt - så brukar kvällarna ändå rätta till sig, spricka upp, vinden mojna och det blir alldeles tyst och stilla - bortsett från det ljuvliga fågelkvittret. Jag älskar det! Just sommarkvällarna är en av de saker jag gillar mest med sommaren. Det är då jag tar mig en runda i trädgården och titta på hur allt har växt under dagen. Just DET är sommar för mig. Vad är sommar för dig?

//Sofiaonsdag 6 juni 2012

Har den äran kära Sverige


Klicka, ladda ner och skriv ut på lite kraftigare papper.
  Klipp, vik och limma fast runt tandpetare eller grillpinnar.


Idag hissar vi flaggan och firar Sverige - vårt fantastiska land. Även om det är otroligt kul att resa och besöka andra länder och kulturer så längtar jag alltid hem till Sverige. Hoppas att ni alla - svenskar eller ej - får en underbar dag!

Vill ni fira lite extra kan ni skriva ut och göra egna flaggor att dekorera blombuketten, tårtan eller middagen med.

//Sofiatisdag 5 juni 2012

Sommaren på besök

Snart är det dags att göra rabarberpaj ... med massor vaniljsås.


Nu verkar äntligen sommaren ha kommit på besök igen. När man bara kan gå rakt ut på altanen och i trädgården och njuta - det gillar jag. Det är ju ändå juni, så det är väl inte för mycket begärt att slippa mössa och täckjacka ... Nu håller vi tummarna för att sommaren trivs och bestämmer sig för att stanna - jag kan bjuda på vaniljsås och rabarberpaj iförd sommarklänning i gröngräset. Det hade i alla fall fått mig att stanna kvar.

//Sofia


måndag 4 juni 2012

Om att aldrig bli vuxen

Chokladbollar är en perfekt sötsak att göra när det suget blir för stort.


Jag har alltid älskat godis och sötsaker, och som liten fick jag ibland höra att alla barn tycker om godis men att man växer ifrån det när man blir vuxen. Om det nu stämmer kan jag bara konstatera att jag aldrig kommer att bli vuxen eftersom jag är 34 år och fortfarande är tokig i sött - jag har nog ett barns smaksinne. Chokladbollar, kakor, kola, saltlakrits, praliner för att inte tala om hur glad jag blir när jag ska slicka ur skålen när jag har bakat. Jag är också rätt så säker på att jag inte är ensam ... eller?

//Sofia

PS. Recept på chokladbollar hittar du här >>söndag 3 juni 2012

Fina bloggtips på en söndag


Man kan aldrig få för många tips på fina bloggar att inspireras av. I mitt senaste inspirationsmagasin tipsade jag om 10 fina bloggar. För er som inte sett de tipsen så sprider jag dem gärna igen:

Craft and creativity >> 
Sukkertøy for øyet >>
Creando >>
Mokkasin >>
Dagmar´s Kitchen >>
Underbara Clara >>
Signe Pling >>
Härligt hemma >>
Nordingården >>
Fiffiga systrar >>Har du inte sett mitt senaste inspirationsmagasin Hildas inspirarion #2 kan du bläddra i det här >>. Eller i mitt första nummer här >>


Klicka och bläddra.


En fin söndag önskar jag er alla!

//Sofia


´

lördag 2 juni 2012

Bästa målet

En frukostsnaps bestående av yoghurt, crunch, blåbär och honung är gott.

Mitt absoluta favoritmål är frukost. Så om jag var tvungen att välja att samma måltid att äta livet utså skulle jag lätt välja frukosten. På veckorna består frukosten mest av en ordentlig smoothie men på helgerna lyxar vi ofta till det med en härlig frukost á la hotell. Färskpressad juice, gott bröd, ägg, frukt, flingor och te. Nu är det ju helg och därmed är det också dags för just en sådan frukost. Hoppas att ni får en härlig lördag!

//Sofia

PS. Just nu kan du vinna en mixer för att göra egna smoothies. Delta här >>


fredag 1 juni 2012

Vad är nässlor bra för?

Om man inte vill laga mat på nässlorna kan man göra bästa gödningen av dem.
 
För oss som odlar grönsaker - eller blommor med för den delen - behöver näring tillsättas. Jag gillar att använda så naturliga tillvägagångssätt som möjligt därför testade jag nässelvatten som är fullt av gottiga näringsämnen för växterna. Nässelvatten gör du genom att plocka en spann full med nässlor och fyll den sedan med vatten. Låt stå under lock i 3-5 dagar. Sila bort nässlorna och använd sedan 1 del av nässelvattnet till 10 delar vatten. Jag kan intyga att det inte luktar mumma efter att nässlorna legat i vattnet ... det luktar faktiskt riktigt illa - men vad gör man inte för att få glada växter.

//Sofia


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...