måndag 30 juli 2012

Enklaste mellanmålet

Smoothies är ett bra mellanmål som går snabbt och enkelt.


Jag uppskattar saker som går snabbt och lätt att göra -  särskilt på sommaren. De dagar som det har varit riktigt varmt har vi inte orkat äta mitt på dagen, men eftersom man ändå behöver något i sig så är smoothies den bästa lösningen. Det är så enkelt att göra och så gott. Man kan blanda i nästan vad som helst i mixern; frukt, bär, yoghurt, juice, mjölk, havregryn, grädde och frön. Det är bara att ta det man har hemma. Det blir väldigt läskande och smaskigt.

Tryter inspirationen hittar du många recept på smoothies här >>

//Sofia


söndag 29 juli 2012

Att tämja vilda hallon

Hallonen var så få, att jag fick dryga ut med några röda vinbär.

Lycka är att fånga vilda hallon. Så små och rara - som vildhallon - är inga andra bär. Att vara lejontämjare har jag ju hört att man kan vara, men hallontämjare har jag inte hört talas om. Det kanske man skulle bli när man blir stor ...

//Sofia


fredag 27 juli 2012

Snabba städtips

Med en fin dammtrasa i glada färger blir det roligare att städa.

Jag köpte mina trasor i butiken Hemligheter.Nu fortsätter ordning & reda-temat med fler bra tips som ni läsare bidragit med i tävlingen tidigare i våras.

  • Släng reklam, kuvert från öppnad post och lästa dagstidningar genast när de blivit lästa.
  • Gör det direkt! Allt som tar under 45 sekunder o göra, gör det direkt. Tex jag dricker kaffe vid skrivbordet, direkt tar jag med koppen till köket & diskar.  Annars står de lätt en fem kaffekoppar runt om i arbetsrummet.
  • Gå aldrig tomhänt! Vilket innebär att när du går från ett rum till ett annat. Det är alltid någonting som skall från sovrummet till köket, från vardagsrummet till hallen, från badrummet till källaren osv. Så när du reser dig från soffan och skall gå ut till köket, titta dig snabbt omkring och ta med någonting på vägen. Så blir det mindre småplock som står på fel ställe utan att man behöver att gå och plocka.
  • Bjud hem någon på middag eller fika för att få eld i baken. Då brukar städningen gå fortare än fortast! (Mitt favorittips!)
  • När du precis bytt dammsugarpåse, sug upp 3 msk vaniljsocker det första du gör, då luktar det trevligt när du dammsuger.
  • Skaffa dig fina och färgglada städredskap som gör det roligare att städa.

Vill du få fler ordning och reda-tips? Kolla här:
Ordning och reda bland kläderna >>
Ordning och reda med återvinning >>
Ordning och reda med struktur >>


//Sofiatisdag 24 juli 2012

Om att vara tokig i något

Pablo blev helt tokig av den färska kattmyntan.
Inte den mest smickrande minen ... men är det gott så spelar det ingen roll
hur man ser ut. Inte ett blad fanns kvar på kvisten efter att han var klar.


Alla har vi väl något som vi är helt tokiga i, och nästan kan göra vad som helst för att få. Själv är jag galen i saltlakrits och i synnerhet då Djungelvrål. Jag kan äta dessa tills jag får blåsor i munnen, och aldrig tröttnar jag.

Vår katt Pablo är helt galen i kattmynta. Jag fick ett strå kattmynta av en vän, för att testa om mina katter gillade det, det sägs att den del tycker om det men andra inte. Två av katterna var helt likgiltiga men Pablo blev fullkomligt tokig och gick helt bananas. Han slickade, tuggade, strök sig och krälade på kvisten. Så nu blir det väl till att sätta en planta med kattmynta i trädgården för att göra kissen glad ...

Har du något som gör dig tokig?

//Sofia


söndag 22 juli 2012

Somrigra pratare i grönsakslandet

Det är skönt att ha en stol att sitta på när man grejar i landen.

Den gula löken satte jag från frö och kommer nog inte hinna bli så stor.

Morötterna sitter för tätt - som vanligt - och kräver mycket gallring.

Grönsaksskyltarna har jag gjort själv genom att rita, klippa, klistra och lacka.

Det känns underbart att se hur det växer så det knakar i landen. Innan det är dags att skörda godsakerna så krävs det en del gallring och ogräsrensning, vilket egentligen inte är särskilt roliga uppgifter. Men om jag sätter på någon av Sommarpratarna på P1 i lurarna så går det som en dans. Jag lyssnar oftast på sommarpraten i efterhand, vilket är väldigt smidigt det finns hundratals program, från många år, att ladda ner. Har du missat det, så kan jag varmt rekommendera det. Här kan du ladda ner alla program >>
 
//Sofia


onsdag 18 juli 2012

Frys in sommaren

Mina rabarberodlingar är dessvärre inte så imponerande,
men en liten skörd blir det varje år.


När det allt det goda växer i trädgården blir det lätt ett överflöd som är svårt att hinna med att äta upp. Istället för att låta det förgås kan man ju ta hand om det och frysa in. Rabarber är exempel på en sak som är perfekt att frysa in. Plocka in dem, skär av blast och eventuella rötter, tvätta och skiva i bitar. Frys in i små portionspåsar som är lagom för en paj eller frys in i större påsar och plocka fram i vinter och koka saft med smak av sommaren det känns väldigt lyxigt att få smaka en bit sommar när det är vinter ute.

//Sofia


måndag 16 juli 2012

Hej från blåbärsskogen

Plocka blåbär är en bra syssla - i ungefär 15 minuter för sedan tröttnar jag,
men man hinner få ihop lagom många bär på den stunden i alla fall :)


Det är ljuvligt att vara ledig! Jag har fått smak för det och risken att jag fortsätter att bara drälla runt på dagarna är överhängande. Här fikas det, plockas blåbär, umgås med vänner och pysslas med odlingarna. Vi har även åkt runt i vackra Sverige i nästan en vecka och bara njutit och upplevt nya platser. Sverige har verkligen många pärlor att erbjuda och vi åkte in i nästan varje stad/ort vi passerade, bara för att se hur det såg ut. Min favorit denna resa blev Karlskrona – en mycket vacker stad. Även småvägarna utanför Karlshamns kust bjöd på mycket fint att se. Vi har besökt loppisar, fikat, ätit gott och njutit. Dock har jag inte ett endaste bildbevis, och detta trots att jag släpat med mig kameran hela vägen ...

Hoppas att du också har en skön sommar!

//Sofia


söndag 8 juli 2012

Sommarförströelser

Att lösa korsord är en favoritförströelse om sommaren.


Här kan du förströ dig med att bläddra i senaste
numret av mitt magasin >>... och här i första numret >>

Jag hoppas att som bor på behörigt avstånd från Alingsås
vill komma och förströ dig på blogg-picknicken. Läs mer här >>


Det är först när jag är ledig som jag har ro till att förströ mig med läsning och korsord. Jag gillar ju att både att läsa och att lösa kluriga ord, men har väldigt svårt för att finna lugnet att göra det under resten av året. Nu är det äntligen semester och lugnet har infunnit sig. Man tar dagarna som de kommer, åker på utflykter och bara har det bra. Livet på en pinne helt enkelt.

Jag tar nu lite ledigt från allt och ska förströ mig med sommarsysslor, men är snart tillbaka igen. Under tiden kan ni bläddra i mina magasin - som nu även verkar fungera för er som har iPad och iPhone.

Du som bor på behörigt avstånd från Alingsås, glöm inte att skriva in den 25 augusti i kalendern då det vankas blogg-picknick i Nolhagaparken i Alingsås. Läs mer här >>

Jag önskar er alla härliga sommardagar!

//Sofia

PS. Har du Facebook och gillar Hildas hem, så dyker där ibland upp bilder som jag tar med telefonen.

fredag 6 juli 2012

Underbar återanvändning

Det känns häftigt att ha kuddar vars tyg är gammalt som gatan - om inte äldre...


Återbruk är ljuvligt. Varje gång något som är gammalt kommer till användning igen i en ny tappning, känns det bra. Här är ett exempel på ett sådan ljuvligt återbruk; kuddar som är gjorda av gamla bolster. Tygerna är vävda för minst hundra år sedan och är snyggt slitna på ett alldeles naturligt sätt - eftersom de använts i vardagen under tidens gång.

Dessa kuddar har jag fått av härliga Gunilla som ingår i ett nätverk som jag är med i - hon är den mest energiska pensionär jag träffat. Det första hon gjorde när hon gick i pension var att starta företag och nu väver hon dukar, mattor av gamla linnedukar och syr kuddar i ett rasande tempo. Är man i närheten av Stora Mellby kan man besöka henne i "snickarboden" för att botanisera bland hennes fina saker gjorda av återbruk, har man inte vägarna förbi kan man såklart beställa och få det med posten.


//Sofia


torsdag 5 juli 2012

Det här med semesterVisst är det konstigt det här med att kroppen vet om när det snart är dags att vara ledig. Den liksom stänger av lite för tidigt. Ju närmare ledigheten kommer desto tyngre och tröttare blir den. När ledigheten väl kommer så känner man att man inte hade klarat av att jobba en endaste dag till. Lite så är det just nu. Min kropp vet att den ska får vara lite ledig ... och den är just nu mycket tung. Som egenföretagare jobbar man ju mest hela tiden, så ledighet är inget man är bortskämd med. Men nu ska det banne mig ske, det ska komma dagar då man vaknar och inte har en aning om vad man ska hitta på. Kanske åker man och spontanbesöker vänner, testar en av årets glassnyhet, tittar på en vajande åker, spanar efter kantareller eller kanske sover middag på gräsmattan. Det är lyx. Och jag längtar!

Är du likadan? Och har du fått någon semester ännu?

//Sofia


onsdag 4 juli 2012

Sätt etikett på din saft och sylt

Sätt etiketter på din hemgjorda saft eller sylt - det ser väldigt trevligt
ut när man ger bort den som present.

Gör hål i hörnet för ett snöre, med någon form av hålslagare.

Klicka, ladda ner och skriv ut på lite kraftigare papper om du ska
hänga dem med snöre. Ska du klistra på dem är ett tunnare papper
att rekommendera. Sedan är det bara att klippa till.

Nu är det mycket saftande och syltande som pågår runt om i sommarsverige. När man har gjort sina flaskor eller burkar är det ju trevligt att sätta på en egen etikett med vad det innehåller. Antingen kan man göra hål i ena hörnet av etiketten och hänga den runt flaskan/burken eller så limmar man på etiketten på glasflaskan.

Se så, sätt igång och saft och sylta nu om du inte redan gjort det ... men om du inte orkar det, kan du ju köpa en flaska saft eller sylt i affären, plocka av etiketten och sätt dit en egen. Det går alltid att lura någon ... :)

//Sofia

tisdag 3 juli 2012

Grödor från fjärran land

Ruccolan odlar jag i ett träkar på altanen - det funkar alldeles utmärkt.

Nyskördad sallad är lyxigt och enkelt att odla.

Förra året fick jag ett ljuvligt brev på posten av en av mina fina bloggläsare - Farzaneh. Det var ett brev fyllt av olika fröer från hennes hemland Iran, det var många olika sorters blommor och så var det fröer av en persisk ruccola. Fröerna åkte givetvis i jorden i våras och det första som jag fått skörda denna säsong blev just ruccolan. Den är lite pepprigare i smaken än den vanliga ruccolan som vi är vana vid. Men mycket, mycket god! Stort tack för fröerna!

Ruccola är superenkelt att odla och alla kan göra det, en större kruka på balkongen räcker utmärkt om man inte har en trädgård. Det är ju så lyxigt att skörda några blad till varje måltid.

//Sofia


måndag 2 juli 2012

Sprid det vackra

Penséer sådda av egenplockade fröer.

Klämmer man på frökapslarna kommer det fram massor pärlliknande frön
som man stoppa i jorden igen för att få nya blommor.


Nu om sommaren blommar det så många fina blommor. För mig är det samma sak varje år, jag måste köpa nya blommor på våren eftersom jag inte lyckats övervintra dem eller för att det varit ettåriga blommor. Men för några år sedan upptäckte jag av misstag att penséerna frösådde sig själva eftersom det året efter kom upp massor av fina penséer i grusgången några meter från där jag haft en stor kruka med just penséer, förmodligen hade frökapslarna blåst från krukan och lagt sig i gruset. Så när blommorna blommat över plockade jag kapslar med fröer och sådde. Så nu har jag massor av penséer - utan att ha behövt åka till blomsterhandeln. Lätt som en plätt!

//Sofia


söndag 1 juli 2012

Om att ha huvudet på skaft

Monika har bildlig talat, huvudet på skaft


När jag fick se denna bild i kameran kom jag att tänka på uttrycket "att ha huvudet på skaft". Det är precis det hon ser ut att ha; katten Monika. Vissa ordspråk säger man bara, och man vet vad det innebär men när man börjar analysera meningarna så undrar man var sjutton det kan ha kommit ifrån. För de låter ju ofta helt galet. Efter att ha läst på lite så verkar det som om uttrycket syftar till bilden av en hammare eller en yxa, där ”huvudet” sitter precis där det ska sitta - på skaftet. Att vi benämner de personer som är skärpta, uppmärksamma och klyftiga efter yxor och hammare känns ju helt naturlig ... Eller hur?! :)

//Sofia


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...