fredag 31 augusti 2012

Fredagsfeeling

Blomman på bilden vill vara anonym och har inget med texten att göra.

Det är verkligen något speciellt med fredagar. Under semestern när man var ledig så var det liksom fredag hela veckan och man tänkte inte på det, men när man jobbar igen så är det underbart med fredagar. Man vaknar med en speciell känsla i kroppen och känner sig lite extra glad.

Extra kul är det ju förstås när man har en riktigt rolig helg framför sig, vilket jag har. Denna helg blir det konst för hela slanten. Mina konstnärskollegor i Konstanten har sin utställningshelg, själv står jag över detta år men det innebär istället att jag får åka runt hos alla och njuta av alla deras vackra alster och på söndag så jobbar jag som värd på samlingsutställningen i Gräfsnäs slottsruin. Bor du i närheten av sjön Anten kan jag varmt rekommendera det denna konstvandring.

Fin fredag på er!

//Sofia


torsdag 30 augusti 2012

Olika uppfattningar

Sommaren har bjudit på många vackra kvällar.

Jag tycker att det har varit en toppensommar. Visst, det har regnat en del, men för mig är det inte hela världen. Jag är inte direkt den som hänger på stranden och solar och badar, därför har jag inte heller så höga krav på att det ska vara strålande sol och höga temperaturer. Jag minns hur olika uppfattning jag och en kollega på mitt tidigare jobb hade. Efter semestern kunde vi komma tillbaka och prata om våra somrar som om vi befunnit oss på olika planeter; medan jag tyckte att det hade varit kanonväder så tyckte han att det hade varit uselt - men det berodde ju på att han gillade sol och bad och jag sysslar med aktiviteter som inte är så väderberoende. Det som är bra för någon kan ju vara katastrof för någon annan - och det behöver inte bara gälla vädret ...

Hur har DIN sommar varit?


//Sofia


onsdag 29 augusti 2012

Om att bygga drivbänkar

Det växer och frodas ordentligt i våra drivbänkar.

På sidorna är det öppet för att ventilationen ska vara god.

Enkla haspar med öglor håller upp luckorna.

En rad med tegelsten blev bas, för att inte bänkarna
ska bli förstörda när man trimmar gräset.


Många är ni som har hört av sig och vill veta mer om våra drivbänkar i köksträdgården. Därför ska jag nu skriva lite mer om dem. Vi valde att göra drivbänkar av många olika anledningar, dels för att det är skönt att få avgränsade ytor som är enkla att hålla rena från ogräs, dels för att ge extra bra odlingsförhållanden som kan ge grönsakerna en liten extra skjuts med rutor.

Fönsterbågarna med rutor är helt nya och inte gamla fönster, som man lätt kan tro. Min man har byggt dem och det är inte fönsterglas i utan plexiglas, vilket fungerar alldeles utmärkt och gör dem lättare och mindre känsliga.

Brädorna som bänkarna är bygda av är inte impregnerade - för jag inbillar mig att det är kemikalier i dem som kan rinna ner i jorden och grönsakerna.

I botten valde vi att lägga en rand med tegelstenar så att bänkarna kom upp lite från gräset och för att skydda dem när man exempelvis trimmar gräset. De lär väl förmodligen spricka i vinter, men det gör inget, funktionen fyller de ju ändå.

//Sofia


tisdag 28 augusti 2012

Man tager vad man haver

Krossade frukostflingor funkar fint som ströbröd.


Vissa ingredienser glömmer jag alltid att köpa när de är slut jag kanske borde börja skriva en inköpsnota och en av dessa ingredienser är ströbröd. Jag kommer givetvis alltid på det när jag står där och har vispat ihop en kaka och ska smöra och bröa formen. Då är det så dags. Men det är ju när man är i knipa som man blir som mest kreativ för att hitta lösningar. Ibland använder jag kokos (om jag har det hemma vill säga), ibland tar jag havregryn eller någon form av frukostflingor och krossar i morteln. Det funkar alldeles utmärkt.

Har du fler tips?


//Sofia


måndag 27 augusti 2012

Ny bloggtidning

Läs den nya bloggtidningen här >>


Jag har också gjort några nätmagasin.
Här kan du läsa nr 1 >>
Och här nr 2 >>


Idag släpps första numret av Eloge Magazine. Det är en tidning gjord av 10 tjejer och innehållet är baserat på bloggar, de vill hjälpa, tjejer som sliter flera timmar om dagen för att skapa fina blogginlägg, att nå ut med sina bloggar. Den är full med artiklar inom olika områden såsom inredning, pyssel, mat och skönhet. Ett fint initiativ, tycker jag.

Bläddra i Eloge Magazine här >>  

Bläddra i Hildas inspiration 1 här >>
Bläddra i Hildas inspiration 2 här >>

//Sofia


söndag 26 augusti 2012

Det var en gång en bloggpicknick ...

Det fick bli en improviserad picknick.
De fyra härliga tjejerna på bilden heter Carina, Annika, Anna och Tanja.

Det där med svensk sommar kan vara svårt. Ibland tror man att det ska bli fint väder och så blir det dåligt, eller så tror man att det ska bli dåligt så blir det bra. Alla tänkbara väderprognoser hade utlovat regn, därför valde jag tråkigt nog att ställa in den planerade idylliska picknicken och istället gå på café med de som möjligtvis kunde tänka sig att komma ändå. Många hade lämnat återbud dagen innan, så jag visste inte om en endaste själ skulle dyka upp till min "inställda" picknick. Men det gjorde det! Fyra underbara tjejer som jag aldrig träffat innan kom, en del av dem hade kört många mil för att vara med. Eftersom vädret mot alla odds var ett fint picknickväder så bestämde vi oss för att köpa lite fika och sätta oss i en park. Picknicken blev ju inte så som jag hade planerat men den blev fantastisk ändå, fast på ett annat vis. Vi babblade om loppisar, pyssel, bloggar, en massa annat kul och fikade i över två timmar. Tiden bara flög iväg. Vi kom också fram till att detta var så kul att det måste göras om. Därför kommer det att bli en träff till då vi ska besöka ett spännande ställe som många inredningstokiga gillar. Och så ska det fikas, förstås. Mer info om det kommer senare.

En "riktig" bloggpicknick får det bli igen nästa sommar.

Stort tack till er fina tjejer som kom, trots att det blev inställt :)


//Sofia


lördag 25 augusti 2012

När det inte blir som man tänkt sig

Ett av Alingsås mysiga caféer - men vi får se vilket café det blir.

Vädret idag verkar bli mycket opålitligt, enligt flera vädersajter. Även om det ser fint ut i just nu i skrivande stund, så verkar det komma regn och det passar sig inte alls för en picknick. Därför tvingas jag dessvärre att ställa in picknicken, men om det är någon som vill gå och ta en fika på ett vanligt café så gör jag gärna det. Klockan 14.00 kommer jag att stå och vänta vid/på den fina bron över ån, mellan Stora och Lilla torget i Alingsås.

Så ser ni en ensam tjej, ca 34 1/2 år, 39 i skostorlek, brunt långt hår, med en färgglad klänning - tveka inte att gå fram till henne, så att jag slipper gå och fika alldeles själv.


När: 14.00 idag
Var: vid den fina bron över ån, mellan Stora och Lilla torget i Alingsås.
Hur: Vi går och fikar på ett fik där man kan få tak över huvudet och slippa det förmodade regnet.

Jag önskar er alla en härlig lördag!

//Sofia


fredag 24 augusti 2012

Jag har ritat ugglor igen

Bakom framsidan döljer sig 12 nya illustrationer med Ugglan.

Alla i familjen kan fylla i sina superviktiga möten och häftiga aktiviteter.

Det är långt till november 2013 ... men förr eller senare är vi där.
 
Förra året tog jag för första gången fram en familjekalender med mina uggle-illustrationer. Den blev väldigt poppis så jag gjorde såklart en ny inför 2013; större och förbättrad med 6 kolumner 12 nya illustrationer, mer yta att skriva på och namnsdagar. Nu har den kommit från tryckeriet och det är alltid lika spännande när man få de där lådorna och liksom sliter upp dem för att man knappt man bärga sig av nyfikenhet över hur det blev. Och jag kan meddela att det blev finfint!

Så jag tänkte bara berätta för de som möjligtvis kan vara intresserade att den nu finns i min webbshop att köpa >>

Fin fredag på er!

//Sofia


torsdag 23 augusti 2012

Om att bygga staket

Vi byggde oss ett staket på semestern.

I marken har vi satt ner 90 cm stolpspjut, väldigt smidigt
och skönt att slippa gjuta ner varje stolpe.

Staket innebär ju förstås en hel del målning, här är det stolparna som
grundmålas. Altanräcket får agera målarbockar.

En grindstolpe på var sida om infarten blev det. Mannen har byggt, såklart.


Det var inte så att vi bara låg i hängmattan och löste korsord på semestern - det gjorde vi förresten alldeles för lite när jag tänker efter. Vi byggde oss ett staket också. Tidigt i våras drog vi upp 40 meter vresrosenhäck och sådde gräs. Lagom till sommaren var gräset uppväxt och redo att byggas staket på. Det funderades länge och väl på vad för staket vi skulle ha, efter många och långa diskussioner så enades vi om ett lågt, enkelt staket med två liggande brädor. Man ska inte krångla till det.

UPPDATERING: Eftersom många har hört av sig för att fråga om måtten på staketet så kommer de här: Stolparna: 90 x 90 x 900 mm
Mellanrum stolpar: 2500 mm
Plankorna:22 x 145 mm
Mellanrum plankor: 145 mm

//Sofia


onsdag 22 augusti 2012

Snart dags för picknickNu är det snart lördag och picknicken närmar sig. Jag har ju beställt fint väder och när jag nu kollar på väderprognosen så ser det inte ut som om att de håller vad de lovade mig i våras när jag lade in min beställning på solsken och värme. Dock så har jag inte ett enormt förtroende för de där prognoserna, så jag är fortsatt optimistisk. Jag har ingen plan B ... men jag ska fundera över en sådan. Så om det visar sig att det är uselt väder på lördag så kommer jag att presentera en plan B här på lördag morgon. För inget kan stoppa att jag får träffa er som tänkt komma. Så det så, vädersnubbar!

För er som missat så gäller följande:

När? Lördagen den 25 augusti klockan 14.00. 
Var? Nolhagaparken, Alingsås.
Hur? Ta med dig en fikakorg och kom och umgås. 

//Sofia


Vegetarisk snabbmat

Jag fräste lite morötter, squash, bönor och vitlök i olja, salt och svartpeppar.

Här kommer ännu ett inlägg om snabbmat i nyttig bemärkelse - något som jag gillar. En omelett är otroligt enkelt att slänga ihop och att sedan bara fräsa till lite grönsaker och servera på toppen blir både enkelt, gott och nyttigt.

Omelett
4 st ägg
4 msk mjölk eller grädde
salt och svartpeppar


Vispa ägg, vatten, salt och peppar lätt, i en bunke med en vanlig visp eller gaffel. Häll smeten i en oljad stekpanna och stek på lagom värme, rör försiktigt i smeten emellanåt. Vänd omeletten när smeten gräddats till en fast konsistens.


//Sofia

Vill du ha tips på fler recept kan du kolla in min receptsida här >>

tisdag 21 augusti 2012

Bli av med mördarsniglarna

Jag testade ölfälla och visst var det några sniglar som gick rakt i fällan.


För ett tag sedan skrev jag om hur jag utlyst krig mot mördarsniglarna som för första gången gjort entré i vår trädgård. Då fick jag en massa bra tips av er och under sommaren har jag testat olika metoder och nu hittat det som passar mig bäst för att bli av med de små monstren.

Eftersom jag vill leva ett så ekologiskt liv som möjligt var gift inte alls aktuellt. Så det är mycket handkraft som gäller. Strax innan skymning varje kväll går vi ut med en hink och tång och plockar upp alla mördarsniglar vi hittar, efter det häller vi kokande vatten på dem alternativt några skopor tösalt så dör de.

Jag har också strött gräsmattan - och i synnerhet de ställen där de brukar vara - med "Snigelfritt", blå små pellets som sniglarna gillar och som gör att de känner sig mätta och låter bli trädgårdens växter och istället svälter ihjäl. Som komplement till detta gillrade jag även en ölfälla som fick stå bland mina grönsaksodlingar, och visst var det några som trillade i den.

Man får väl helt enkelt testa sig fram vad som passar bäst. Här kommer några av de tips som ni delade med er av:
  • Klipp dem på mitten, men plocka upp dem sedan annars kan äggen som de eventuellt bär på kläckas och en massa nya sniglar kommer till. 
  • Skaffa ett par myskankor, tyckte Emelie, de är de enda som äter mördarsniglarna och de kan äta några hundra om dagen.
  • Mest virkat tipsade om grön curry som sniglarna tydligen ska gilla med inte tåla, så om du ätit någon rätt med grön curry kan du ställa ut resterna i en plastbunke. 
  • Sniglar ska tydligen ogilla koppar, enligt MammaElva, så om du har några ställen där du inte vill ha dem kan du inhägna det med koppartråd. 
  • Torrt sågspån ska tydligen ogillas att kräla sig över, så om du strör ut det där du inte vill ha dem ska det hålla sniglarna borta, tipsade Heko.

Här finns en hel sida om mördarsniglar. Kolla där om du vill veta mer >>

//Sofia

måndag 20 augusti 2012

Små kex från Bryssel

Jag gillar små småkakor - därav den pyttelilla storleken.


Ja, inte vet jag om de kommer från Bryssel, men de heter ju Brysselkex - så man får väl anta det. Hur som helst så är de väldigt goda och lättbakade. Dessutom är degen sjukt god, så det blev ungefär hälften så många färdiggräddade kakor som det borde ha blivit...
Som vanligt så kan jag inte hålla mig till recept, så jag experimenterade lite genom att krydda lite med finmalen svartpeppar. Det kan låta konstigt, men nej. Det blev väldigt gott. Är du en fegis kan du skippa svartpepparn ... ;)


Brysselkex
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
1/2 krm finmalen svartpeppar

0,5 dl socker
några droppar karamellfärg i valfri kulör

Gör så här
Blanda samman 4,5 dl vetemjöl, socker, vaniljsocker och svartpeppar i en skål eller i matberedaren. Tillsätt smöret skuret i småbitar. Blanda samman ingredienserna till en smidig deg. Forma degen till långa rullar, i samma storlek som du vill ha kakorna.
Färga sockret till garneringen med några droppar röd hushållsfärg/karamellfärg. Bred ut sockret på ett bakplåtspapper och rulla degrullarna i sockret. Lägg degrullarna i kylen, minst 30 minuter. Skär rullarna i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader i ca 10-12 minuter.
Låt kakorna kallna. Kakorna går givetvis utmärkt att frysa in.

//Sofia

Vill du ha tips på fler recept kan du kolla in min receptsida här >>

söndag 19 augusti 2012

En mångsidig tesil


När man har bakat och ska bjuda på fika ser det ofta väldigt trevligt ut med lite florsocker strött över kakan men för att få det så där snyggt och jämt, krävs det en sil. Och man behöver ingen special-sil som säljs i butik - en tesil blir det perfekta redskapet och finns förmodligen redan i din kökslåda. Perfekt när ett redskap kan användas för många olika saker. Har du fler tips på saker som man kan använda till annat än det var tänkt för?

Idag verkar det bli strålande väder. Jag önskar er en skön söndag!

//Sofia


fredag 17 augusti 2012

Inspirerande växthus

Många vackra byggnader fanns det ...

... och massor av blommor ute ...


... och inne.

Här pågår funderingar över växthusbygge för fullt och för att inspireras fick vi tipset att åka till West Garden i Bohuslän, en bit från Lysekil. Och oj, vad inspirerande det var. Så många vackra växthus och trädgårdslösningar. Där finns också en mysig butik med café där man kan fika gott. Vi åkte hem mätta och belåtna och fulla med inspiration på hur just vårt växthus ska byggas. Nu gäller det bara att genomföra det.

//Sofia


torsdag 16 augusti 2012

DIY: Strumpor på tork

Strumpor på tork, man kan ju givetvis hänga flera strumpor i varje nypa.

Du behöver galgar, en borrmaskin, snöre och klädnypor.

Jag hade tidigare en sådan där strumphängare i plast som hängt med länge. Helt värdelös, den sprack och gick sönder. Som alltid, numera, vill jag göra alla grejer själv, så jag funderade en stund och kom på att galgar ju kan fungerar jättebra som strumphängare. Och det gjorde de. Jag målade ett par galgar, borrade hål i dem, trädde igenom snöre och fäste klädnypor i dem. Lätt som en plätt!

//Sofia


onsdag 15 augusti 2012

Vinn en lysande glob - AVSLUTAD

Alla kan vara med och tävla om globen.
Man ändrar enkelt färg på globen med en fjärrkontroll.

Fungerar bra som lampa vid sängen, på natten
kan man ha den på lägsta ljusstyrkan.

Lampan är uppladdningsbar, ungefär som en mobiltelefon, därför behöver
du inte fundera över att du måste placera den nära ett uttag.

I trädgården passar den perfekt och kan flyttas runt hur mycket som helst.

De flyter i vatten, oavsett om du har en pool, ett badkar eller en sjö.

Förutom att jobba med layout och illustrationer så fotograferar jag en hel del produkter åt olika företag. En av produkterna jag fotograferat i olika miljöer är denna snygga glob som man kan ha ute i trädgården, på balkongen, i vattnet, i snön, som nattlampa i barnrummet eller bara som mysbelysning. Den finns i flera olika storlekar och man ändrar enkelt färg och ljusstyrka på den med en fjärrkontroll. Nu har jag fått äran att dela ut GP MoodLite till mina läsare, den glob du kan vinna är 30 cm i diameter och har ett värde av 1295 kr.

Alla kan tävla - även om du inte har en egen blogg. Tävlingen pågår t.o.m den 17 september. Vinnaren presenteras den 18 september här i bloggen. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren

Så här gör du:
1 LOTT om du skriver en motivering om var du skulle ha globen om du vann.
+ 1 LOTT om du gillar GP MoodLite på Facebook.
+ 1 LOTT om du gillar Hildas Hem på Facebook, Google eller Bloglovin. (Om du redan gör detta så har du ju en gratislott)
+ 1 LOTT om du länkar med tävlingsbilden i din blogg eller delar på FB.

Skriv i kommentaren hur många lotter du tar!
Du som inte har någon blogg, skriv din mejladress i kommentaren så att jag kan kontakta dig om du vinner alternativt mejla mig på sofia@brolinform.se

Lycka till!


//Sofia


tisdag 14 augusti 2012

Nyttigt godis, finns det?

Gallrade minimorötter är (nästan) som godis.

Istället för en kaka till fikat - kan man äta morötter.

Jag har en benägenhet att alltid så mina morötter alldeles för tätt, men det gör egentligen inget för de morötter man gallrar behöver inte gå förlorade. De är så himla goda och smakrika när de är så där små. Nu finns det dessutom bättre med plats i landet, för de morötter som är kvar, att växa på.

Och nej, jag tycker inte att frukt eller grönsaker kan ersätta godis men i detta fallet är det nästan så.

//Sofia


Och nu blir det reklam

Augusti har bjudit på många ljuva sommarkvällar.


Hösten innebär ju en liten nystart för många. Efter semester och ledighet tar man liksom nya tag och kör hårt igen med nya krafter. Därför har jag just nu en kampanj för er som vill annonsera i högerspalten på Hildas hem. Bokar du en annons här på bloggen innan den 30 augusti får du 25 % rabatt. Bokningen kan även gälla annonsering senare i höst.

Är du intresserad? Kontakta mig på sofia@brolinform.se så berättar jag mer.


//Sofia


måndag 13 augusti 2012

Kaka med överbliven choklad

Saftig sockerkaka med lakritschoklad.


Jag köpte en chokladkaka med lakritsfyllning, jag gillar idén med lakrits och choklad - två goda ting borde ju bli jättegott. Men jag blev inte särskilt övertygad. Så jag bakade en sockerkaka och stoppade chokladrutorna där i - och nu blev det lyckat. Mycket lyckat! Så här kommer nu receptet på kakan, och du kan ju stoppa i vilken fyllning du vill, det går lika bra med bär, frukt eller vanlig choklad.


Smaskig sockerkaka med choklad
200 g smör
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl grädde
1 msk vaniljsocker
100 gram valfri choklad eller kanske bär

Så här gör du
Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner, sist grädden.
Häll smeten i en smord och bröad kakform. Bryt cholkaden och fördela den jämt i smeten. Grädda i 175° i nedre halvan av ugnen 45-50 minuter.


//Sofia

Vill du ha tips på fler recept kan du kolla in min receptsida här >>

söndag 12 augusti 2012

Picknick i det gröna


Nu börjar det att dra ihop sig för blogg-picknicken. Alla är välkomna, du behöver absolut inte ha någon blogg, det räcker att du läser minst en blogg (och det gör du ju eftersom du läser denna inbjudan). Alla tar med sig en picknick-korg, så träffas vi och har en hejdundrande picknick, tjattrar, äter kakor och har det trevligt. Jag är så spänd på att träffa er som kommer.

När? Lördagen den 25 augusti klockan 14.00. 
Var? Nolhagaparken nedanför Nolhaga slott, Alingsås.
Hur? Ta med dig en fikakorg och kom och umgås.

Här kan du läsa lite mer om picknicken >>


//Sofialördag 11 augusti 2012

Veckans loppisfynd

Konstruktionen är enkel - en träram med galler i botten.
En sak som är väldigt bra att ha så här i bärtider är en bärrensare. Plockar man blåbär med bärplockare så får man lätt med löv och barr som man helst inte vill äta upp. Det är otroligt effektivt och enkelt att rensa bort skräpet med en bärrensare - bara att hälla i bären och sedan skaka lite så trillar allt som inte är blåbär bort. Det finns nya i plast att köpa, men jag köpte min i trä och metall för några tior på loppis.

Det ser ut att bli en strålande dag här. Jag önskar er en härlig lördag!

//Sofia


torsdag 9 augusti 2012

Hård konkurrens


Det verkar vara ett riktigt toppenår för svampen - kul att allt regnande kan komma till nytta. Jag har hört många som varit ute i skogen och i princip bara hämtat hem massor av svamp, utan större ansträngning. Eftersom jag och min man älskar att plocka svamp - och i synnerhet att äta svamp så gav vi oss glada i hågen ut i skogen för att fylla våra korgar. Ack så besvikna vi blev, då det varit andra svampsugna före oss, på våra svampställen. De som tagit svampen var inte andra svampplockare med korg, utan bökande vildsvin. På platser där vi vet att det brukar växa gyllene kantareller var det nu uppgrävt och bökat och inte ett spår av en kantarell. Så det gäller nog att leta efter skogar där vildsvinen inte håller till. Men vi fick i alla fall ihop en liten skörd som nog räcker till några varma mackor.

Har du hittat mycket svamp denna sommar?

//Sofia


onsdag 8 augusti 2012

Snabblagad mat

Potatisen och grönsakerna kommer från egna odlingar.


Jag gillar mat. Och i synnerhet mat som går fort att laga. Lättstekt potatis, en vegetarisk filé från frysen, vitlöksås av en vitlöksklyfta och lite turkisk yoghurt samt en grönsaksröra bestående av rödlök, squash och solrosfrön snabbfräst i olja och lite flytande honung är riktigt gott och går på ett litet kick att göra. Vilket är väldigt bra – för då får man så mycket mer tid över till att göra roligare saker än att laga mat.

//Sofia


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...