söndag 30 september 2012

Förälskad i en tygtavla


På en av alla de otaliga loppisar jag besökt i sommar så hittade jag denna tygtavla. Jag vet inte vad det var som gjorde att jag föll så för den, men jag blev förälskad på stört. Jag gillar färgerna, motivet, stilen ... ja allt. Och när den dessutom bara kostade mig ynka 20 kronor så var jag ju tvungen att slå till. Detta blev mitt bidrag till söndagsbilden hos Fabriken.

Jag önskar dig en ljuvlig söndag.

//Sofia


 

fredag 28 september 2012

Mat efter säsong

När man odlar själv är det ju lätt att fatt vad som är i säsong, men det blir
svårare när man kommer till grönsaksdisken i affären.


Jag vill gärna leva så ekologiskt och närproducerat som möjligt. Samtidigt vill jag också kunna äta goda grönsaker och frukter som jag inte kan odla själv. Om man köper mat efter säsong så spar man inte bara på miljöns resurser utan får även mer smakrik och prisvärd mat. Jag är nog inte ensam om detta, men hur sjutton ska man veta vilka frukter och grönsaker som är i säsong när? Jag tycker att affärer borde ta ett större ansvar här och skylta tydligt om detta. Men eftersom det inte är så i så många affärer ännu så har jag hittat två bra guider som visar på vilka grönsaker som är i säsong när:

Säsongsmat.nu
LivingGreens säsongsguide

Om man väljer att äta frukt och grönt efter säsong så innebär det ju också att man får längta lite efter vissa smaker, tills de är i säsong igen som exempelvis med jordgubbar. Och visst är det härligt att få längta lite?

//Sofiatorsdag 27 september 2012

Får jag bo hos dig?

Vem kan motstå en sådan här sötnos?

Det finns många orsaker till varför katterna blivit hemlösa. En del av dem
har haft en tuff uppväxt och behöver mycket kärlek.

Många fina katter söker nya hem.

Förra helgen åkte vi på utflykt. Jag hade sett på Facebook att ett av de katthem som jag följer skulle ha öppet hus och eftersom det bara låg 1 timmas bilväg bort vore det ju en perfekt lördagstur. Jag berättade entusiastiskt om idén för min make och han tyckte också att det verkade som en kul utflykt men satte upp ett villkor för att vi skulle åka. Och villkoret var att vi inte skulle vara fler passagerare i bilen på vägen hem, än vi var dit. Eftersom jag är tokig i katter så visste jag att det skulle bli svårt, men lovade att detta skulle hållas eftersom de tre katter vi redan har tar mycket tid. Men att kika lite och stödja den fina verksamheten ville jag ju ändå göra.

Där fanns så många fina katter och de hade bekväma små hus att bo i medan de väntar på att få ett permanent hem. Vi tog med några påsar med mat till katterna, köpte lotter och fika för att stödja den fantastiska verksamheten som bygger på ideella krafter. Så om du bor i nejderna av Skara kan jag varmt rekommendera Evas katthem om ni planerar att skaffa en katt. Där finns både kattungar och vuxna katter som alla längtar efter ett kärleksfullt hem.

Och ja, jag lyckades stå emot, så jag kunde hålla vad jag hade lovat min man ... fast jag hade ju velat ta med allihop hem :)


//Sofiaonsdag 26 september 2012

Det tråkiga med att bloggaInnan jag började blogga så läste jag en herrans massa bloggar. Det var roligt, lustfyllt och inspirerande. Dessvärre har ju bara dygnet ett visst antal timmar och det är mycket som ska hinnas med dessa timmar såsom att jobba, äta, sova, vårda relationer, blogga och göra andra icke-datorrelaterade saker. Och då måste man ju prioritera bort vissa saker även om det är roliga ting. Att läsa andras bloggar är en av de sakerna som fått mindre utrymme i mitt liv. Och jag saknar det. Ibland tar jag mig en stund och surfar runt och bara njuter och försöker kommentera så mycket jag hinner, dock önskade jag att det fanns mer tid för det. Men alla mynt har en baksida och detta är bloggandets (enda) baksida för mig. Tack alla bloggare för all härlig inspiration ni sprider runt omkring er.

//Sofia

PS. Ville bara säga att i övrigt är det bara positivt att blogga :)


tisdag 25 september 2012

Årets äppelskörd

Skördade äpplen att skala, klyfta och frysa in.

I år är de mycket snygga dessutom.


Här har vi fem äppelträd i trädgården men det är egentligen bara ett enda träd som ger bra äpplen. I år är de dessutom extra fina och är nästan lika estetiskt fina som köpeäpplen på Ica. Jag har nu plockat de äpplen jag ska ha detta år. Jag skalar, klyftar och fryser sedan in äppelklyftorna för att sedan kunna plocka upp dem under det kommande året när jag ska baka paj eller laga mat. Det är väldigt gott att slänga i äpple i lasagne eller färssås. Du som har äpplen, vad gör du med dina?

//Sofiasöndag 23 september 2012

Sköna söndag

Den ljuvliga buketten fick jag av en granne i utbyte mot äpplen.

 
Sköna söndag är här. Söndagar är ofta ganska kravlösa och här hemma dräller vi mest omkring, kanske åker på en spontan utflykt, fikar, går en tipspromenad eller passar på att ta en tupplur efter maten. Har det härligt helt enkelt.

Jag önskar dig en minst lika skön söndag!

//Sofia

Ps. Detta är mitt bidrag till Söndagsbilden hos Fabriken, kolla in där för att se fler fina bilder.

fredag 21 september 2012

Det svänger bland kakornaDet är intressant hur olika saker svänger och blir helt motsatta. Förr när det bakades i alla hushåll, var det fint att bjuda på köpekakor, då det var lite lyxigt. Numera är det precis tvärtom nu när utbudet på köpekakor är enormt är det extra lyxigt att bjuda på hembakt eftersom det tyder på att man har haft tid att baka och tid är ju en bristvara. För några år sedan skulle det vara muffinsar, bullar och kakor stora som hus. Nu är de små igen. Man kan bara konstatera att svänger bland kakorna.


//Sofia


torsdag 20 september 2012

Ute på loppisturné

Vårt första stopp blev på Skattkammaren i Gendalen.

Det finns massor av fint att titta på i Skattkammaren.

Min vän Ulrika botaniserar bland glasföremål och köpte med sig några hem.

Gamla ting i Nossebro har massor av fina grejer.

Gamla ting målar och klär de om en del av de gamla möblerna.

Ljuvliga målade glaskaraffer på Gamla ting.

Det blev ett stopp på fina Conditori Nordpolen i Vara för att fylla på energin.

I söndags blev det en mycket spontan och väldigt rolig loppisrunda med Ulrika och Lisa. Vi åkte till några kända antikaffärer och loppisar men vi stannade även till på några ställen där det stod loppisskyltar vid vägen. Väldigt spännande! Oftast var det hemma i någons lada eller garage, och där kunde man hitta många spännande fynd.
Vi började vår tur på Skattkammaren i Gendalen, en riktigt fin och härlig affär med med många fina saker. Sedan var vi på Gamla ting i Nossebro där det finns massor med fina saker och väldigt många renoverade möbler. Sedan var vi på flera småloppisar längs vägen, totalt besökte vi 6 ställen. När vi började bli lite trötta och hungriga åkte vi till Conditori Nordpolen för att äta härliga smörgåsar och bakverk. En mycket lyckad dag!

Om jag fyndade något? Jodå, det blev lite av varje såsom en bricka, ett fat på fot, ett krus, en duk, några kökshanddukar och lite annat smått och gott. De kommer att dyka upp på bild framöver. 

//Sofiaonsdag 19 september 2012

Låt ett äpple hjälpa till

Äpplet jobbar just nu heltid med att få tomaterna att gå från grönt till rött.
Just det här äpplet har varit mycket duktig på sitt jobb.

Jag har just nu tomater i massor på mina tomatplantor. Det är härligt eftersom jag älskar tomater. Så snart de skiftar från grönt till orange så plockar jag in dem och lägger dem på fönsterbrädan för att mogna. Dock lägger jag dem inte direkt på fönsterbrädan, eftersom jag fått lära mig den hårda vägen att det blir fläckar som inte går bort ... Om man vill att det ska gå lite snabbare för tomaterna att bli röda kan man ta hjälp av ett äpple. Äpplena avger tydligen någon slags gas (etyléngas) som påskyndar mognaden. Det är kanonbra! Eftersom de flesta av mina äpplen är arbetslösa så är jag ju glad när man kan få dem i sysselsättning. En vinnar-vinnar-situation helt enkelt!

//Sofiatisdag 18 september 2012

Någon blir en lampa rikare

Man kan anpassa lampans färg efter inredningens färger.Nu är vinnaren dragen i tävlingen om lampan från GP MoodLite. Ni var väldigt många som ville ha den, vilket är jättekul. Dock är det bara en enda som kan vinna och den lyckliga vinnaren blev Pernilla Billberg. Stort grattis! Jag kontaktar dig via mejl.

Stort tack till alla som deltog. Hoppas att ni som inte vann inte hänger läpp för mycket. Det kommer nya tävlingar och nya möjligheter :)

Jag önskar dig en härlig dag och tack för att du besöker Hildas hem!

//Sofiamåndag 17 september 2012

Auktion på Landsbygdens dag

Mina auktionsfynd blev en gammal stol och en härlig plåtburk.

I det fina huset kunde man köpa fika.

Auktionen hade många godsaker att bjuda på.

Supersöta små ullgrisar har de på gården, de enda i sitt slag i Sverige.

Riktigt smaskigt tunnbröd köpte jag med mig hem.

En stolt tupp med tillhörande damsällskap finns på gården.

Det här miniatyrskåpet blev jag otroligt förtjust i ... men det var någon annan
än jag som vann budgivningen av det. Grattis till dig!

I lördags var jag på Landsbygdens dag på Mellby Västergård i grannbyn Stora Mellby. Där fanns många fina djur, hantverkare visade sina tjusiga alster, det bakades bröd, såldes honung, sköts lerduvor och så var det en härlig bondauktion. Massor av fina gamla möbler såldes till billiga priser. Jag som egentligen inte skulle ha något kom hem med en härlig gammal trästol och en fin plåtburk med handtag och lås och mönster från Musselmalet. Solen sken och det var helt enkelt en härlig dag!

//Sofia

PS. Idag är sista dagen att vara med och tävla om den snygga lampan >>


söndag 16 september 2012

Söndagsbilden

Gunillas garner i härlig färger

Nu har Fabriken dragit igång igen med både söndagsbilder och torsdagsteman. Jättekul! Min söndagsbild fick bli något med färg för idag är det grått utanför. Och för att bli lite uppiggad så behöver man färg. Denna bild tog jag igår när jag var på Landsbygdens dag med duktiga hantverkare som ställde ut, öppen gård och auktion och andra härliga aktiviteter. Mer bilder från det kommer imorgon.

Jag önskar dig en härlig söndag!

//Sofia

PS. Ta en titt hos Fabriken för att hitta fler härliga söndagsbilder.


fredag 14 september 2012

Härliga fredag

För katten Monika är varje dag den andra lik.

Då var det fredag igen. Det är otroligt vad fort veckorna går. Men jag gillar fredagar, så inte mig emot. Jag önskar er alla en riktigt härlig helg!

//Sofiatorsdag 13 september 2012

När det för en gångs skull är lagom

Ett par sådana här skålar blev årets resultat. Perfekt, om du frågar mig.

Plommonkräm med nybakt bröd, har ingen dött av. Snarare tvärtom faktiskt.


Förra året fick vi otroliga mängder med plommon på våra träd, och jag som inte ens har plommon på min frukt-topplista såg det inte direkt som en fröjd. I år blev det lite mer behändigt, ett par skålar, vilket räcker utmärkt för det som jag vill göra, nämligen den goda plommonkrämen som jag testade för första gången förra året. Så det tänker jag göra. Vill du också göra plommonkräm hittar du receptet på det här >>
Vill du dessutom baka det enkla långpannebrödet hittar du det receptet här >>

//Sofiaonsdag 12 september 2012

Knäckig hallon- och äppelpaj

Sirap i degen gör pajen knäckig och knaprig.

Ja, det var ju det där med vaniljsåsen ... jag älskar't!


Paj är ju typ världens enklaste sak att baka. Man kan ju dessutom ta vad man har och baka på, det går nästan inte att misslyckas. Eftersom vi har mycket äpplen på träden och hallon i frysen, så körde jag kombinationen äpplen och hallon. En oväntat god kombination. För att göra det hela mer nyttigt (läs: mindre onyttigt) så använde jag mig av grahamsmjöl. För att göra pajen lite extra knäckig så hällde jag i lite sirap också. Smaskigt värre.

Knäckig hallon- och äppelpaj
100 gram smör
2 msk socker
0,5 dlGrahamsmjöl
0,75 dl vetemjöl
0,75 dl havregryn
2 msk sirap

3 äpplen
2 dl hallon
0,5 tsk kanel

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna och knåda till en smulig deg. Skala äpplena och kärna ur dem. Skiva dem och lägg i en pajform tillsammans med hallonen.
Pudra över kanel och täck med smuldegen.
Grädda pajen i 200 grader tills den fått ljusbrun färg, cirka 20 minuter.


//Sofia

Vill du ha tips på fler recept kan du kolla in min receptsida här >>

tisdag 11 september 2012

Om att inte kunna stå emot

Choklad från SVEA chokladfabrik, låter gott.


Jag är så svag för plåtburkar, och i synnerhet när de har fina färger och fint mönster som denna. Det var när besökte en gammal lanthandel i somras, där de sålde en massa gamla grejer, som jag såg den här burken. Och det gick liksom inte att stå emot. En gammal chokladburk i en härlig färg och med glatt mönster blev ju bara för mycket för mig. Så jag slog till. Vad jag ska ha den till vet jag ännu inte, just nu står den bara framme och ser snygg ut. Det räcker för mig.
 
//Sofia


måndag 10 september 2012

En härlig måndag!

Två vinnare får varsin kalender.


Vad roligt att det var så många som var intresserade av att vinna min familjekalender för 2013. Jag blir så glad att jag väljer att dela ut två kalendrar istället för en. De som hade turen med sig denna gång var:
Fröken Pyssel och Anneli Lärnefjord. Grattis till er!
Mejla mig på sofia@barntavlor.se så ska jag se till att ni får era vinster.
För dig som inte vann men ändå har behov av en kalender så finns den i min webbshop >>

Idag lämnar jag livet på landet för en stund och tar en snabbsväng till Stockholm för ett kul möte. Detta blir en härlig dag! Hoppas att du också får en fin måndag!

//Sofia


söndag 9 september 2012

Om att fylla på förråden

I matkällaren ska de få ligga och vänta på att bli tillagade.

Nu är alla potatisar ur jorden och landet får vila till nästa år.
 
Ni borde väl vara uttjatade på alla mina grönsaker vid det här laget. Men det är verkligen en härlig tid när man får skörda. Mina potatisplantors blast drabbades av någon konstig sjuka nu på sensommaren och gulnade och ruttnade. Därför var jag orolig över att själva potatisarna och skulle vara drabbade, så jag grävde upp allihop. Men potatisarna var turligt finfina. En hel korg blev det, och det räcker länge i vårt lilla hushåll.

Nu ska vi ut på tipspromenad i det fina vädret. Jag önskar er en fin söndag i solen!

//Sofia


fredag 7 september 2012

Vinn en familjekalenderJag tänkte ge bort ett av mina alster till någon av er fina besökare här på bloggen, en Ugglans familjekalender 2013.

Det enda du behöver göra är att skriva en kommentar med varför just du vill vinna kalendern. Sista tävlingsdag är söndag klockan 24.00. Vinnaren presenteras här på måndag morgon, 10 sept.

Kalendern består av 12 månadsblad + framsida, varje månad hittar Ugglan på olika passande saker att göra för just den månaden. Kalendern innehåller månaderna januari-december 2013 och har 6 kolumner att fylla i med familjens aktiviteter. Pappret är obestruket och lätt att skriva på. Den innehåller veckor, namnsdagar och alla röda dagar. Kalendern är givetvis producerad i Sverige.
Du kan se fler bilder av den i min webbshop.

//Sofia


torsdag 6 september 2012

Om att alltid vara på topp

Några av mina penséer är fortfarande på topp.


Vem är egentligen alltid på topp? Inte jag, även om jag alltid försöker att se allt från den ljusa sidan och oftast är glad. Jag fick en fråga här på bloggen för ett tag sedan om jag aldrig skriver om när det är tungt eller jobbigt. Och svaret är nej. Detta är inte en sådan blogg. Här på Hildas hem samlar jag alla glada saker som inspirerar och glädjer. Det finns tillräckligt med tråkigheter, och jag tycker att det räcker. När man kommer hit, till min blogg, vill jag att man ska bli på bra humör.

Men visst har jag jobbiga dagar precis som alla andra. Och då brukar jag krypa under täcket, äta hutlöst mycket godsaker och zappa bland dåliga program på tv:n. När man har legat där i några timmar och ödslat bort lite tid så brukar det kännas bättre. Vad gör du när allt känns jobbigt?


//Sofia


onsdag 5 september 2012

Vegetarisk inspiration


Jag är vegetarian och har varit det i över 30 år. Om ni vill veta varför kan ni läsa om det här. Jag lagar en del mat men aldrig efter recept, jag kan inspireras av recept men jag är helt inkompetent när det gäller att följa dem. Ni är många som hör av er till mig om just önskemål om tips på vegetarisk mat vilket gör mig glad eftersom vegetarisk mat är både hälsosamt och i synnerhet bättre för miljön än kötträtter. Jag tänkte därför nu tipsa så gott jag kan på sidor där ni kan hitta vegetarisk inspiration.

Mina vegetariska recept

Annas gröna kök
Våra oköttsliga lustar
Jävligt gott

Vegetariskt.com
Vegetariska recept på Hitta recept

//Sofia


tisdag 4 september 2012

Ett pillejobb värt mödan

1. Öppnar man skidorna ligger bönorna väl skyddade
i något mjukt som nästan liknar ull.

2. Sedan kokar man dem i 2 min, efter det är det lätt att få av det ljusa skalet.

3. Koka dem i saltat vatten i 1 minut, sedan är de redo att avnjutas.

Att odla egna bondbönor är enkelt. Dessutom är det så otroligt gott, det är dock lite pillande för att få fram godsakerna, men det är det lätt värt. Först öppnar man dem, sedan kokar man dem i 2 minuter, sedan skalar man dem och sist så kokar man i lättsaltat vatten i ytterligare en minut. Man kan äta dem som de är, eller blanda ner dem i nästan vad som helst. Tur att de är goda, för annars hade tålamodet inte räckt till.

//Sofia


måndag 3 september 2012

Kaka med chokladkola

Varsågod att ta en kaka!

Sirapen gör kakorna lite sega som kola.


Småkakor är min melodi. De är goda och små, vilket innebär att man kan äta många. Här har jag bakat en variant med choklad och kola. Gott så det förslår!

Småkakor med chokladkola
100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk kakao
1 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl hackad choklad

Rör smör och socker poröst i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en deg. (Degen är förresten himmelskt god att äta som den är).
Rulla bollar av degen (som finns kvar efter att du ätit av den) och lägg på bakplåtspapper eller en smord plåt och platta ut dem med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen 175 grader i ca 10-12 minuter. Klart!

//Sofia

Vill du ha tips på fler recept kan du kolla in min receptsida här >>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...