onsdag 31 oktober 2012

Det här med komplimanger

Ska jag tacka när någon berömmer mina skor,
det är ju inte jag som har gjort dem ...


Att ge komplimanger till varandra är fint, det sprider glädje. Det kostar så lite att ge en komplimang men ger ofta väldigt mycket för mottagaren.

Men så undrar man ju då ... om någon säger: Åh vilken fin mössa du har virkat. Ja, då svarar man ju tack - och det är ju helt i sin ordning. Men om någon säger Åh, vilka fina skor du har ... kan man ta på sig den komplimangen? Den borde ju vidarebefordras till den som designat eller tillverkat skorna ... eller ska man ta på sig komplimangen för att man hade den goda smaken att köpa de snygga skorna? Ja, det ska man kanske. Men det tål ändå att tänkas på. Hur ser du på saken?


//Sofiatisdag 30 oktober 2012

Frosseri i småkakor

Dags för kafferep.


Det är så himla bra med småkakor, eftersom de är perfekta att frysa in och sedan bara plocka upp när man får oväntat besök. Jag brukar också alltid att göra dem extra små så att man orkar smaka på alla sorter. Det är ett himla pillande vid själva bakningen men det är det värt när det är klart.

Här hittar du recepten på dessa småkakor:
Cokladkolakakor >>
Brysselkex >>
Kakor med choklad >>
Honungskakor >>


//Sofiamåndag 29 oktober 2012

Det bästa med att handla second hand

Den fina gungstolen såg jag på Myrorna i Jönköping för några veckor sedan.

Det är lite som att gå på skattjakt när man letar kläder på second hand.

Jag tycker att det är så mycket roligare att handla på second hand, än i vanliga butiker. Det är liksom lite spännande när man går där och kikar på möbler, prylar och plagg man vet aldrig riktigt vad man ska hitta. Letar man kläder så gäller det inte bara att hitta något man gillar, man ska ha turen att de är i rätt storlek också. Det finns ju liksom inte flera av varje sort, är det lite för stort går det ju ofta att sy om ... men är det för litet är det ju oftast kört. Men när man väl hittar något snyggt plagg som sitter som en smäck och dessutom till en billig penning då är lyckan total.

Köper man sina kläder på second hand sjunker dessutom sannolikhet drastiskt för att du kommer till en fest och har en likadan klänning som någon annan. Hemska tanke! Dessutom är det det mindre gifter i dem eftersom de blivit tvättade många gånger och vanligtvis blir det också otroligt mycket billigare. Min allra bästa favoritklänning köpte jag för 30 kr. Det var glädjeyra kan jag lova!

Hos LivingGreen kan du läsa om fler bra anledningar till att handla second hand.

//Sofia


söndag 28 oktober 2012

Hjälp våra frusna små vänner

Äpplena som hänger kvar på träden funkar fint som djurmat.

Nu har den kommit på riktigt. Kylan alltså. De senaste nätterna har här varit många minusgrader. Det är vackert, i synnerhet de tidiga morgnarna när solens strålar får frosten att glimra som små diamanter. Samtidigt har jag ont av det eftersom jag tänker på alla djuren som tillbringar sin tid utomhus. Jag förstår ju att de är rustade för kylan och inte fryser som jag ... men ändå. Jag skulle gärna släppa in alla djuren och fåglarna i värmen, eller åtminstone förse dem med stickade halsdukar. Men eftersom jag inte kan sticka får jag hjälpa dem på de sätt jag kan, exempelvis genom att lägga ut frön och talgbollar så att de små fåglarna kan äta sig feta inför vintern och slippa frysa.

Hoppas att du får en härlig söndag! Detta var mitt bidrag till söndagsbilden hos fabriken.
 
//Sofiafredag 26 oktober 2012

Fin fredag med fina vinnare

Fin fredag med flygande plättar.

Två vinnare får varsin familjekalender från
min webbshop barntavlor.se

Idag är det en alldeles fantastisk fredag. Solen skiner och fredag är ju liksom fredag. Alltså något väldigt bra! Dessutom känns det roligt att få göra två personer glada genom att utse vinnare från tävlingen.

Tack så otroligt mycket för alla tävlingsbidrag, jag har läst igenom allt och blev både rörd och glad över alla fina motiveringar. De som vinner denna gång är:

Hjosara och Bromans bravader

Grattis! Skicka ett mejl till mig med er adress så ska ni få era vinster.
För er som inte vann denna gång, så finns den att köpa i min webbshop >>

Hoppas att du får en härlig start på helgen!

//Sofia


onsdag 24 oktober 2012

TÄVLING: Snart är det nytt år

Hösten är här och det är hög tid att börja planera inför nästa år.Nu är det tävlingsdags. Två av er kommer att vinna varsin Ugglans familjekalender för 2013, som är en väggkalender för hela familjen, varje månad består av mina illustrationer där Ugglan hittar på olika passande saker att göra för just den månaden. Kalendern har 6 kolumner att fylla i med familjens aktiviteter. Vill du se fler bilder och beskrivningar av kalendern finns det här >>
Det enda du behöver göra är att i en kommentar nedan övertyga mig om varför just du behöver en familjekalender :)

Tävlingen pågår till klockan 24.00 imorgon den 25 oktober.
Vinnarna presenteras på fredag.

Lycka till!


//Sofia


tisdag 23 oktober 2012

Vill du följa med på utflykt?

Jag är redo att åka på utflykt i några timmar den 24 november.
Vill du följa med?

I somras bjöd jag ju in till picknick här på bloggen, vilket blev supertrevligt - vi var ett gäng som aldrig tidigare setts men fann varandra direkt. Vi babblade och fikade och pratade då om att det borde ske fler träffar. Och i samråd med Anna, som var med på picknicken, har jag nu planerat en shopping-utflykt. Alla är givetvis välkomna!

När: Lördagen den 24 november kl.11.00
Var: Vi möts upp i Fritsla, utanför Borås sedan åker vi i karavan till de olika butikerna. Först besöker vi Fritsla tyglager som har en massa fina textilier och inredningsdetaljer, sedan Erikshjälpen i Skene för att försöka fynda lite second hand, och sist men inte minst Blommigt och prickigt som har massor med fina saker för hemmet att erbjuda och eftersom de också har ett café i sin butik så avslutar med en fika där. Och generöst nog kommer Alexandra som äger stället att bjuda oss på en kaka.

Kanske är det några som kommer från samma håll och vill samåka. Skriv i så fall i en kommentar här nedan om var du bor så kanske det är fler från samma håll som åker. Det är ju roligare att åka tillsammans - och bättre för miljön.

Mer detaljerad information om var vi ska träffas kommer senare.

Det vore kul om DU vill följa med!

//Sofia


måndag 22 oktober 2012

KONSTIGA TEMADAGAR

När man skriver med Caps lock intryckt, så är det som ATT MAN SKRIKER
och då ser man ut ungefär som katten Pablo.
 
Det finns minsann temadagar för allt. På kanelbullens dag, den 4 oktober, äter man ju kanelbullar och på kladdkakans dag, den 7 november, smäller man i sig kladdkaka. Jag gillar de dagarna mycket. Idag är det knäppt nog Internationella Caps Lock-dagen.

SÅ VI FÅR VÄL HEDRA DENNA DAG MED ATT TRYCKA IN CAPS LOCK PÅ TANGENTBORDET.

DOCK INTE ALLS LIKA SMASKIGT OCH TREVLIGT SOM DE ANDRA TEMA-DAGARNA.

//Sofia


söndag 21 oktober 2012

Slå in paketFör någon vecka sedan fick jag frågan om jag kunde tänka mig att hålla i en kurs i presentinslagning på temat att ta vad man har hemma. Märklig fråga eftersom jag aldrig gjort något liknande innan ... men visst kunde jag tänka mig det. Jag älskar både att göra saker jag aldrig tidigare gjort och presenter, så varför inte hålla en kurs i det. Och idag är det dags. Nu åker jag till Kungälv och slår in paket. Hoppas att du får en fin söndag! 

Detta blir mitt bidrag till söndagsbilden i Fabriken.

//Sofia


fredag 19 oktober 2012

5 bra saker med att vara vuxen

Det är härligt att gå runt i pyamasbyxor en hel dag.

Visst kan man nostalgiskt tänka tillbaka ibland om hur lite bekymmer och ansvar man hade som barn. Det var ju behagligt. Men jag gillar ändå skarpt att vara vuxen - trots fler bekymmer och mer ansvar. Jag har gjort en lista på fem saker som jag tycker är bra med att vara vuxen:

 1. Du får vara uppe hur länge du vill utan att någon säger till dig.
  Det händer i och för sig inte så ofta då jag är väldigt kvällstrött. Men jag KAN om jag VILL.
 2. Du kan äta godis före frukost. Ja, det händer faktiskt ibland, fast bara på helgerna. Att stoppa i sig en godisbit när blodsockret är som lägst är helt oslagbart gott.
 3. Du kan gå runt i pyamas hela dagen och äta chokladpudding och grädde till lunch.
  Händer inte heller ofta, men jag KAN om jag VILL
 4. Trots att man varit sjuk på dagen kan man faktiskt göra något på kvällen.
  Som barn fick man inte åka iväg på saker om man varit borta från skolan på dagen - då fick man minsann även vara "sjuk" på kvällen varken man ville eller inte. Fast som egenföretagare är man ju aldrig sjuk ...
 5. Du kan avsätta en hel dag till att bara kolla på Vänner-avsnitt och under täcket i soffan.
  Detta händer dessvärre allt för sällan, men jag KAN ju om jag VILL.


Jag gör, som sagt, inte ovanstående saker särskilt ofta ... men det som är så fantastiskt är att man KAN göra det om man VILL, för jag är ju faktiskt vuxen.

Vad tycker DU är det bästa med att vara vuxen?


//Sofia


torsdag 18 oktober 2012

Om att tända på färger

Detta DIY-tips är pastans motsvarighet till snabbmakaroner;
det går alltså väldigt snabbt att göra.


 
Dagens tema i Fabriken är DIY. Ett mycket kul tema! Det finns ju mer eller mindre avancerade DIY-projekt att ta sig an. Jag gjorde ett av de enklaste man kan tänka sig; att piffa till tändsticksaskar. Det enda man behöver är fina papper, sax, lim och tändsticksaskar. Man mäter upp hur stor bit man behöver, sedan klipper man pappret och limmar den på tändsticksasken. Klart!

//Sofia


tisdag 16 oktober 2012

Freebies

Dessa "pyssel" finns att ladda ner och skriva ut här.

Freebies, printables, downloads ... kärt barn har många namn. Fast inga på svenska verkar det som. Oavsett vad det heter så är det helt enkelt gratis-saker att skriva ut, och det brukar vara väldigt uppskattat när jag bjuder på dessa, så jag tänkte bara tipsa om att man hittar alla mina samlade freebies här >> 

Det enda du behöver är en skrivare och lite papper, sedan är det bara att skriva ut för glatta livet. Varsågoda att ta för er!

//Sofiamåndag 15 oktober 2012

Om att skörda frukten

Tomatgrenar med omogna tomater är perfekt att
hänga i fönstret och låta mogna.

Vårt hem är nu ockuperat av tomater.


I somras trodde jag inte att det skulle bli så stor tomatskörd detta år - jag hade fel, dock var tomaterna väldigt sena. Det innebar också att de liksom inte hann bli klara innan frosten kom. Därför klippte jag ner både klasar och grenar kvällen innan den första frosten hade blivit utlovad. Så nu är det tomater överallt i vårt hem. I varje fönster har jag hängt grenar med omogna tomater som nu mognar lite dag för dag. Väldigt praktiskt. Varje måltid här hemma har nu utgångspunkt; tomater på både längden och tvären. Men det är gott, så det gör liksom inget alls.

//Sofiafredag 12 oktober 2012

När regnet kom emellan

Det röda förbyttes mot gult.För er som följer mig på Facebook kunde häromveckan se hur jag lade ut en bild från telefonen, när jag var ute och gick. Solen sken från en klarblå himmel på träden som sprakade i rött och orange, och det var bedövande vackert. Dessvärre är min mobilkamera inte den bästa och klarar inte alls att fånga fina bilder, så jag tänkte att jag bara måste gå ut med min riktiga kamera och ta lite bilder. Men så kom regnet. I en vecka regnade det från en jämngrå sky ... och då försvinner ju liksom effekten av de vackra färgerna. Så när solen väl kom tillbaka så rusade jag genast ut för att föreviga det vackra. Då var det inte längre rött utan mest bara gult. Vackert också förstås. Det är ju så här hösten ska se ut. I alla fall i mitt huvud.

//Sofia
torsdag 11 oktober 2012

Höstens moodboard

Mitt moodboard består av mycket stickat i höstiga kulörer.Det bästa med hösten är att äntligen få plocka fram och använda alla mina second hand-fyndade ponchos och klänningar i höstiga kulörer och ulliga garner. Hösten bjuder på så många vackra färger; rött, orange, gult, brunt i alla tänkbara nyanser.

Dagens tema i Fabriken är höstens moodboard och mitt moodboard består mest av kläder i ulliga och stickade material. Jag som är tokig i koftor och raggsockar välkomnar den höga, klara och kyliga höstluften, så att jag äntligen kan få pälsa på mig detta igen.


//Sofiatisdag 9 oktober 2012

Etiketter till burkarna

Med etiketter på burkarna kan även någon som inte
vet hur pastaskruvar ser ut, men kan läsa, hitta rätt ...


Jag gillar glada färger, därför blev det många olika kulörer.


Klicka, ladda ner och skriv ut på lite kraftigare papper.
Klipp sedan till och skriv.

För de som vill ha enfärgade i blått.


Jag har alla mina specerier i glasburkar i skafferiet eftersom jag tydker att det ser trevligt ut. Och jag gillar ju ordning och reda och därför har jag gjort etiketter till mina burkar, så att man inte på något vis kan ta fel. Så om någon av er vill ha dessa etiketter är det bara till att klicka upp bilderna och skriva ut dem. Eftersom jag inte vet vad ni har i era burkar får ni skriva på detta själva för hand. När jag klippt ut etiketterna så fäste jag dem med dubbelhäftande tejp. Lätt som en plätt!

//Sofia

PS. Här hittar du fler roliga grejer att ladda ner och skriva ut.


måndag 8 oktober 2012

God och enkel falafelsallad

Kan ätas varm, ljummen eller kall - ja, lite hur som helst alltså.


Jag gillar god mat som är enkel all laga. Något som är både och, är falafelsallad. Jag kokade couscous i buljong, brynte färdiga (frysta) falafelbollar, morötter, paprika och rödlök i honung och olja. Kryddade med lite salt och peppar samt toppade med tärnade nektariner. Till det hela serverades en kall vitlökssås, gjord av turkisk yoghurt och pressad vitlök. Klart på typ 15 minuter. Lätt som en plätt!

//Sofia


söndag 7 oktober 2012

Söndagslyx

Kan man täcka sig ett vackrare namn än kärleksört på en blomma?

Här hemma är vi morgonpigga, vi sover alltså aldrig länge på morgnarna. Men på söndagarna så är det ibland härligt att ligga kvar lite extra länge i sängen och läsa ikapp alla nyheter i veckans tidningar, kolla på nyhetsmorgon, räkna springorna i trätaket ovanför, och i sällsynta fall även inta frukosten på sängen. Idag var det en sådan söndag. Det är vardagslyx om något. Och vardagslyx ska man unna sig så mycket det går.

Detta var mitt bidrag till söndagsbilden hos Fabriken.

//Sofia


fredag 5 oktober 2012

Höst i trädgården

Många tomater är ännu omogna, men jag plockar in dem
efterhand så får de mogna inomhus.

Basilikan ser väldigt ledsen ut.

Några gurkor finns ännu kvar att skörda.

Jag samlar trädgårdskompost i ett av landen.

Min njut-stol har stått utomhus hela sommaren och fått en fin patina.

Nu har hösten sannerligen kommit och mina grönsaksodlingar har intagit en annan skepnad med ledsna löv och trötta blad.Men vackert är det ändå. Nattfrosten har ännu inte kommit hit men det dröjer säkert inte länge. Till dess gäller det att få in alla tomater och andra frostkänsliga växter. Sedan gäller det att sätta igång och städa så att det bara är att sätta igång att odla till våren igen. Det går runt, runt, runt. Och jag gillar årstiderna.

//Sofia


torsdag 4 oktober 2012

Udda porslin

Ju fler olika desto bättre.

En av de saker jag är tokig i är porslin. Och då speciellt udda porslin. Jag håller alltid utkik efter, i synnerhet, fat och tallrikar i fina färger och mönster när jag går på loppisar. Faten använder jag sedan som kakfat, att fika på eller att ställa blomkrukor på. Det ser mycket roligare ut med ett färgglatt fat under blomman än ett vanligt lerfat. 

Denna veckas tema i fabriken är porslin, så kika in där för att se fler bidrag på temat porslin.

//Sofiaonsdag 3 oktober 2012

Konstiga förslag

Ibland får man också roliga inbjudningar i brevlådan, dessvärre är de flesta
evenemang i Stockholm och denna gång har jag inte möjlighet att åka till Leila.


Som bloggare får jag väldigt många mejl om alla möjliga och omöjliga saker. Ibland får jag mejl från underbara läsare och det gör mig alltid glad. Jag får en del roliga inbjudningar, en del pressmeddelanden om olika produkter och förfrågningar från pr-byråer och företag om att få olika saker skickade till mig som de sedan hoppas på att jag ska visa upp i bloggen. Ibland får jag också förfrågningar från företag som vill köpa inlägg på min sida. Alltså att jag ska skriva om saker som om jag personligen tyckte om dem och sedan få betalt för det. Vanligt förekommande är att jag får just den frågan av gambling- och casinoföretag. Haha, som om det skulle passa in här bland mina kakor, odlingar och loppisfynd
  
Det ni kan vara säkra på är att om jag någonsin skriver om produkter här på Hildas hem så är det för att jag verkligen tycker att det är bra grejer som jag kan stå för, och inte för att någon har talat om för mig att jag skriva om det.

Så om det någon sång skulle smyga sig in inlägg om casinospel, sexleksaker eller självöppnande garageportar här ... ring polisen för då har jag blivit kidnappad och tvingad att blogga ;)


//Sofiamåndag 1 oktober 2012

Om att våga ta steget

Här är några av de grejer jag gör i mitt företag www.brolinform.se
och några av de saker jag säljer i min webbshop barntavlor.se


Idag är det två år sedan. Två hela år sedan jag gjorde min första dag som egenföretagare på heltid. Och jag får många mejl från trevliga och glada bloggläsare som undrar över mitt företag och hur jag gick till väga när jag startade upp det. Därför tänkte jag berätta lite om det.

Tidigare var jag anställd som Art Director och trivdes väldigt bra med det. Dock har jag alltid burit på en dröm om att vara egenföretagare, jag visste bara inte riktigt när det var dags att ta steget. Dessutom hade jag ganska långt att köra till jobbet varje dag och blev trött på att lägga så mycket tid på att pendla så en dag fick jag nog av det och tänkte att det kanske var rätt tid att ta steget ut i det okända. Så jag sade upp mig. Det var väldigt läskigt, för jag hade egentligen ingen aning om vad jag gav mig in i, men jag kan bara konstatera att det är det bästa jag gjort.

Ibland får jag frågan om vad jag egentligen gör på dagarna. Jag jobbar alltså med grafisk formgivning av olika slag. Det kan handla om layout av böcker, broschyrer, hemsidor, förpackningar, tidningar eller annonser. Det kan även vara illustrationer som jag gör åt olika företag och så gör jag ju personliga barnillustrationer som säljs i min webbshop barntavlor.se. Och sist men inte minst så fotograferar jag en hel del åt olika företag, och det kan vara fotografering av produkter, miljöer och människor. Och så bloggar jag ju här på Hildas hem också såklart. Bloggen har blivit lite av ett sällskap för mig. I brist på kollegor, så har jag er fina besökare som skriver till mig, det gör att jag aldrig känner mig ensam. Så tack för det! Det är också tack vare bloggen som jag får en massa spännande uppdrag att jobba med. Det är verkligen helt fantastiskt vilka möjligheter sociala medier kan ge!
 
Det jag har kommit fram till är att man ska göra det man är bra på och intresserad av. Ett exempel på det är bokföringen, jag har inget intresse alls av siffror och därmed har jag fruktansvärt svårt att lära mig det. Det skapade mycket ångest och tandagnisslan för mig och därför bestämde jag mig för att köpa tjänsten av någon som behärskar det. Vips så var min ångest borta och jag kunde istället lägga tid och energi på att utveckla mitt företag.

Drömmer du om något så gäller det att ta chansen och att våga. Om man är orolig måste man ställa sig frågan; vad är det värsta som kan hända? Ja, det värsta som kan hända är att man inser att det inte funkar. Och det är ju inte så farligt. Man vill ju inte gå runt och ångra det man aldrig gjorde.

Så idag tänker jag fira med minst en kaka :)


//Sofia

PS. Om du vill följa mig finns både min webbshop och bloggen på Facebook.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...